Till innehåll på sidan

Säkerhetsrisker på våra flygplatser

Skriftlig fråga 2019/20:356 av Jonas Andersson i Skellefteå (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-11
Överlämnad
2019-11-12
Anmäld
2019-11-13
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I dagarna har det uppdagats att en rysk turist varit anställd som flygmekaniker i en säkerhetsklassad tjänst på Arlanda flygplats, trots att han varken haft uppehålls- eller arbetstillstånd i Sverige. Han har kunnat passera genom säkerhetsspärrar och haft fri tillgång till flygplan och annan känslig utrustning inom behörighetsområdet. Hur länge detta kunnat fortgå framgår inte, men det står klart att ansvariga chefer inte hade någon aning om att de indirekt medverkade i illegalt arbete.

Detta är inte första gången som sådana säkerhetsbrister uppdagats på Arlanda flygplats. Tidigare i år briserade nyheten att flera uzbekistanska medborgare arbetat i åratal som städare inne på polisens skyddade lokaler på flygplatsen trots att de saknade tillstånd att vistas i Sverige och trots att de varken kunde svenska eller engelska. I ett par fall förekom personerna inte ens i centrala utlänningsdatabasen, de hade aldrig ens ansökt om ett tillstånd.

Interna underrättelsedokument hos polisen har utöver detta indikerat att det sedan tidigare finns stora problem på Arlanda med inflytandet från olika kriminella organisationer. Flera anställda har varit inblandade i grov kriminalitet, såsom narkotikasmuggling, och en hemlig Schengenrapport 2018 pekade ut Sverige som ett av de sämsta länderna i Europa vad gäller flygplatssäkerhet, vilket i synnerhet gäller Arlanda, vår största flygplats.

Det står klart att våra svenska flygplatser lider av stora problem med säkerheten, något som bottnar i bristande resurser och lagstiftning för polisen, särskilt gränspolisen. Den nya säkerhetslagen, som trädde i kraft i april i år, skulle ha löst många av de tidigare problemen. Dock har frågan om vilken myndighet eller organisation som är ansvarig för säkerhetskontroller visat sig svår att lösa, något som också flera remissinstanser varnade för. Lagen har på så sätt misslyckats.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att komma till bukt med dessa återkommande säkerhetsproblem på våra flygplatser?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:356 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/02965/BSÄ

Näringsdepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:356 av Jonas Andersson i Skellefteå (SD)
Säkerhetsrisker på våra flygplatser

Jonas Andersson har frågat justitie- och migrationsministern vad ministern avser att göra för att komma till bukt med återkommande säkerhetsproblem på våra flygplatser.

Frågan har överlämnats till mig.

Säkerheten på våra flygplatser ska vara hög och det finns ett omfattande regelverk om hur säkerheten ska upprätthållas på flygplatser. Att du ska ha giltiga tillstånd för att få vistas och arbeta i Sverige regleras dock inte i regelverken för luftfartsskydd eller säkerhetsskydd. Regler om arbetstillstånd finns i utlänningslagen (2005:71) och utlänningsförordningen (2006:97). Det är också vid kontroller genomförda av gränspolisen som de aktuella fallen har uppdagats. Jag välkomnar de kontroller som gränspolisen har genomfört på Arlanda.

I den svenska säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2018:658) finns bestämmelser om säkerhetsprövning avseende den som ska anställas eller på annat sätt delta i verksamhet som har betydelse för luftfartsskyddet. All personal som arbetar på flygplatsernas behörighetsområde ska ha godkänts i en säkerhetsprövning enligt gällande regelverk. Det gäller även leverantörer och andra företag som har tillträde till området. Som en del i säkerhetsprövningen före anställning lämnar varje enskild arbetsgivare in en ansökan om registerkontroll till Transportstyrelsen. Registerkontrollen utförs därefter av Säkerhetspolisen på begäran av Transportstyrelsen. De register som kontroller sker i är bland annat belastnings- och misstankeregistren. Samtidigt förutsätter säkerhetsprövningen en mer allsidig personkännedom än den som en registerkontroll kan ge. Uppgifter om personliga förhållanden av betydelse för säkerhetsprövningen behöver också hämtas in, t.ex. genom en intervju och kontroll av intyg. Ansvaret för dessa moment i säkerhetsprövningen ligger hos arbetsgivaren.

Jag utgår från att Swedavia AB fullt ut följer gällande lagar och regler vad avser säkerheten på sina flygplatser och att bolaget kontinuerligt arbetar tillsammans med polisen och övriga aktörer på flygplatserna för att säkerställa högsta möjliga säkerhet och att alla relevanta regelverk följs. Jag har fått information om att ett möte ägt rum i slutet på förra veckan mellan Polismyndigheten, Swedavia AB och Transportstyrelsen där de diskuterat vilka eventuella åtgärder som behöver vidtas. Detta är en fråga som jag följer noga och kommer att ta upp i dialog med bolaget.

Stockholm den 20 november 2019

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.