Miljöprövningarnas effektivitet

Skriftlig fråga 2019/20:406 av Mats Nordberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-14
Överlämnad
2019-11-15
Anmäld
2019-11-19
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Som riksdagsledamöter har vi förmånen att kunna besöka seminarier i riksdagen där representanter för olika branscher meddelar sin syn på för dem viktiga frågor.

Under hösten har det bland annat hållits seminarier med representanter från gruvnäring, kraftindustri, skogsindustri, torvnäringen, jordbrukarna, skogsägarna och fiskodlarna, där det framkommit att alla är bekymrade för att tillståndsprövningen enligt miljöbalken verkar bli alltmer restriktiv och allt långsammare.

Representanterna berättade också att det är svårt att ur lagarna kunna göra en prognos över huruvida man kommer att ges tillstånd till sin verksamhet eller inte.

Slutligen uttrycktes att tillståndsprocesserna tar olika lång tid och förefaller genomföras med olika förståelse för näringarna, beroende på i vilket län tillståndsprocessen drivs.

Allt detta är djupt oroande. Vi vet alla att landsbygdens ekonomi behöver förstärkas. Det är därför viktigt att myndigheterna inte bara är bromsande utan i minst lika hög grad stöttande. Likaså måste objektivitet och förutsägbarhet råda.

De flesta mänskliga verksamheter har både positiva och negativa effekter. Tillståndsprövningen måste därför rimligen innebära en kostnads-nyttoanalys. Men denna måste göras i positiv anda. Inte minst mindre företag behöver känna att myndigheterna i normalfallet stöder deras nya, förändrade eller förlängda verksamhet, men hjälper dem att ta miljöhänsyn.

Motsatsen verkar råda i dag. Alldeles för många ansökningar resulterar i processer som tar oerhört lång tid men ändå slutar med att tillstånd inte ges.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Delar ministern den här bilden som delgivits riksdagsledamöter av gruvnäring, kraftindustri, skogsindustri, torvnäringen, jordbrukare, skogsägare och fiskodlare, men som sannolikt delas även inom andra näringar, och vad avser regeringen i så fall att göra för att se till att miljöprövningarna blir effektivare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:406 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



M2019/02031/Me

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:406 av Mats Nordberg (SD) Miljöprövningarnas effektivitet

Mats Nordberg har frågat näringsministern om han delar bilden som olika branscher och näringar har framfört om tillståndsprövning enligt miljöbalken.

Arbetet inom regeringen är fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Tillståndsprövningen enligt miljöbalken är en prioriterad fråga för regeringen. Att tillståndsprövningen är effektiv och säkerställer ett högt miljöskydd är angeläget både ur ett företagarperspektiv och ett miljöperspektiv.

I syfte att se över möjliga effektiviseringsåtgärder togs departementspromemorian Anpassad miljöprövning för en grön omställning (Ds 2018:38) fram inom Regeringskansliet. Promemorians förslag bereds nu vidare.

Ett led i arbetet med tillståndsprövningen är också att ta fram och redovisa en samlad statistik för tillståndsprövning enligt miljöbalken. Uppdrag har därför lagts på Domstolsverket och länsstyrelserna att från och med nästa år kunna ta fram uppgifter om tillståndsprövningen och rapportera dem till Naturvårdsverket, som ska ansvara för att ta emot, sammanställa, analysera och presentera statistiken. En samlad statistik är viktigt för att se hur lång tid handläggningen faktiskt tar och om det skiljer sig åt i olika delar av landet.


Min uppfattning är att de svenska tillståndsprocesserna ska vara effektiva och ändamålsenliga. Regeringen arbetar ständigt med att identifiera och utveckla tillståndsprövningen.

Stockholm den 27 november 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.