Utvärdering av AIIB

Skriftlig fråga 2019/20:41 av Ludvig Aspling (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-23
Överlämnad
2019-09-24
Anmäld
2019-09-26
Svarsdatum
2019-10-02
Sista svarsdatum
2019-10-02
Besvarad
2019-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Regeringen har i årets budgetproposition föreslagit ytterligare anslag till den asiatiska infrastrukturinvesteringsbanken (AIIB). AIIB har kritiserats för att tillämpa sämre standarder än andra utvecklingsbanker vad gäller mänskliga rättigheter, miljö, transparens och möjligheten att framföra klagomål.

Banken marknadsför sig själv som mer flexibel, effektiv och tillmötesgående jämfört med andra utvecklingsbanker, vilket riskerar att tvinga andra utlånare att sänka sina standarder för att inte förlora kunder.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Baseras regeringens beslut att fortsätta investera i AIIB på någon oberoende utvärdering av bankens projekt som visar att banken faktiskt upprätthåller acceptabel standard i sin utlåning? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:41 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/

03263/I1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:41 av Ludvig Aspling (SD) angående utvärdering av Asiatiska banken för infrastrukturinvesteringar

Ludvig Aspling har frågat statsrådet Peter Eriksson om regeringens beslut att fortsätta investera i Asiatiska banken för infrastrukturinvesteringar (AIIB) baseras på någon oberoende utvärdering av bankens projekt som visar att banken faktiskt upprätthåller acceptabel standard i sin utlåning. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

AIIB grundades 2016 och riksdagen beslutade samma år om Sveriges medlemskap i banken. När Sverige blev medlem i AIIB hade bankens verksamhet precis inletts och det fanns därför ingen verksamhet att utvärdera. I samband med medlemskapet bemyndigades regeringen att under 2016–2020 besluta om kapitaltillskott på högst 1,1 miljard kronor till AIIB. Det svenska åtagandet till AIIB är bestämt i US-dollar och har i svenska kronor ökat till följd av att dollarn stärkts mot kronan. Det ökade anslaget till AIIB som regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2020 syftar till att möjliggöra den sista av fem utbetalningar av kapitaltillskott till AIIB och därmed fullfölja medlemskapsprocessen.

Det är viktigt att AIIB lever upp till höga standarder gällande transparens och miljömässigt och socialt hållbara investeringar. Regeringen anser att det svenska medlemskapet i AIIB ger möjlighet att påverka att banken gör detta. Banken har under de första åren bl.a. antagit ett socialt och miljömässigt ramverk, en policy för offentlig information och en klagomålsmekanism som ska säkerställa höga standarder i bankens verksamhet.

Tysklands finansministerium (Bundesministerium der Finanzen) har i en rapport bl.a. bekräftat att AIIB:s sociala och miljömässiga ramverk är i linje med Världsbankens och andra internationella finansiella institutioners ramverk. En stor andel av AIIB:s projekt görs tillsammans med andra institutioner såsom Världsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken vilket indikerar att bankens standard överensstämmer med deras.

Stockholm den 1 oktober 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.