Verkställande av utvisningsbeslut

Skriftlig fråga 2019/20:414 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-14
Överlämnad
2019-11-15
Anmäld
2019-11-19
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Att det växer fram ett allt större skuggsamhälle med individer som befinner sig olagligt i Sverige är allvarligt.

I en artikel i Aftonbladet den 13 november 2019 framgår att det på Arlanda, Sveriges största flygplats, har anställts en person som befinner sig i Sverige olagligt och att personen har getts tillgång till säkerhetsklassade områden. Det visar på hur det ser ut i dag i Sverige. Det saknas kontroll. Människor som är här olagligt kan till och med få arbete på säkerhetsklassade områden. Svensk migrationspolitik måste skärpas, och de som fått avslag måste utvisas.

Moderaterna anser att åtgärderna för att verkställa utvisningsbeslut måste skärpas väsentligt. Vi har lagt fram ett antal förslag på området som kommer förbättra och förenkla för ansvariga myndigheter att genomföra utvisningsbeslut. Moderaterna föreslår bland annat en kraftig ökning av förvarsplatser. Det är helt orimligt att människor släpps ur förvaren för att antalet förvarsplatser inte räcker till. Moderaterna vill också se en ökning av antalet inre utlänningskontroller för att hitta och fånga upp de som redan befinner sig här olagligt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ska ministern återfå kontrollen över vilka som befinner sig illegalt i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:414 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/03760/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:414 av Maria Malmer Stenergard (M)
Verkställande av utvisningsbeslut

Maria Malmer Stenergard har frågat mig hur jag ska få kontroll över vilka som befinner sig i Sverige illegalt.

För att kunna upprätthålla en långsiktigt hållbar och human migrationspolitik är det avgörande att personer som efter en rättssäker prövning av asylskälen fått ett avslagsbeslut återvänder så snabbt som möjligt. Återvändandet ska i första hand ske frivilligt, men annars med tvång. De som beviljas ett uppehållstillstånd ska integreras i samhället.

Regeringen har de senaste åren vidtagit en rad åtgärder i syfte att förbättra återvändandet, bl.a. vad gäller förvarskapaciteten. Antalet förvarsplatser har ökat med drygt 100 procent sedan 2016 och uppgår nu till 520 platser. Sedan 2014 har mer än 78 000 före detta asylsökande lämnat Sverige, vilket blir ungefär 1 130 personer per månad.

Ett av Polismyndighetens uppdrag är att bedriva inre utlänningskontroll. En kontroll får göras om det finns grundad anledning att anta att en utlänning saknar rätt att uppehålla sig i landet eller om det annars finns särskild anledning. Detta är ett verktyg för att fastställa om en person har rätt att uppehålla sig i Sverige.

Sedan den 1 juli 2018 har Polismyndigheten därutöver getts utökade möjligheter att självständigt utföra arbetsplatsinspektioner för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställt personer som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige. Förra året uppgick antalet inspektioner till över 1 700 stycken, vilket är en ökning i jämförelse med tidigare år. Om det vid inspektionen uppstår grundad eller särskild anledning, kan polisen genomföra inre utlänningskontroller i samband med inspektionen. Enligt Polismyndigheten har inspektionerna varit framgångsrika.

Inre utlänningskontroller måste utföras effektivt, rättssäkert och i en ändamålsenlig omfattning. Polismyndigheten arbetar fortlöpande med såväl utbildning som tekniskt stöd för att bli ännu bättre på att utföra denna del av sitt uppdrag. Av den dialog som regeringen för med myndigheten framgår att man är på rätt väg i arbetet.

Stockholm den 27 november 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.