Indragen aktivitetsersättning

Skriftlig fråga 2019/20:439 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-19
Överlämnad
2019-11-20
Anmäld
2019-11-21
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Det har skett en kraftig ökning av antalet unga funktionsnedsatta som förlorar sin aktivitetsersättning. Det visar statistik från Försäkringskassan, som tagits fram på uppdrag av SVT. Den oroande ökningen av unga som har blivit av med sin ersättning ledde till tre regeringsuppdrag till Försäkringskassan med syfte att förbättra stödet till unga vuxna som blir av med sin aktivitetsersättning.

Men enligt FUB, intresseorganisation för unga med en utvecklingsstörning, har situationen blivit ännu sämre. När aktivitetsersättningen dras in hänvisas personerna till Arbetsförmedlingen och därmed att stå till arbetsmarknadens förfogande.

Nästan 1 500 unga vuxna mellan 19 och 29 år har blivit av med sin aktivitetsersättning under de första åtta månaderna i år, en ökning med oacceptabla 450 procent. Följderna är sämre hälsa, passivitet, oro och försörjningsstöd för dem som får avslag.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi blir därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att vända denna utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:439 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)




Svar på fråga 2019/20:439 av Lotta Finstorp (M)
Indragen aktivitetsersättning

Lotta Finstorp har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att vända utvecklingen avseende den kraftiga ökningen av antalet unga funktionsnedsatta som förlorar sin aktivitetsersättning.

Den som inte kan arbeta på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning ska få den rehabilitering som behövs och ekonomisk trygghet. Regeringen har tidigare, bland annat i budgetpropositionerna för 2019 och 2020, konstaterat att avslagen gällande aktivitetsersättning har ökat kraftigt de senaste åren. Regeringen har noga följt utvecklingen och haft beredskap för att vidta insatser.

Försäkringskassans nya handläggningsrutiner, som tagits fram mot bakgrund av rättsliga granskningar, har synliggjort konsekvenserna av det regelverk som infördes 2008 av den dåvarande Alliansregeringen. För mig och regeringen har det blivit tydligt att stödet till denna grupp behöver ses över. Unga vuxna med sjukdom eller funktionsnedsättning är en utsatt grupp med behov av samhällets stöd. Därför kommer regeringen att göra en översyn av skyddet för dessa människor, det gäller även aktivitetsersättningen.

I avvaktan på översynen har ett antal åtgärder utarbetats i närtid baserat på den problembild som tydliggjorts under det senaste året. I detta arbete har dialogen med Försäkringskassan varit av stor vikt.

Regeringen har agerat för att säkerställa att de som får avslag på sin ansökan om aktivitetsersättning får hjälp och stöd. I augusti 2019 beslutades ett uppdrag till Försäkringskassan att förstärka stödet till unga som får avslag på sin aktivitetsersättning. Genom sin handläggning har Försäkringskassan möjlighet att identifiera individernas behov av insatser och stöd, liksom deras behov av myndighetskontakter. Försäkringskassan har därmed goda förutsättningar att inför och i anslutning till avslagsbeslutet lotsa individen till rätt aktör. En person kan t.ex. förutom arbetsmarknadspolitiska insatser från Arbetsförmedlingen behöva behandlingsinsatser från hälso- och sjukvården samt ekonomiskt bistånd från kommunen. Syftet med uppdraget är att säkerställa att ingen i målgruppen hamnar mellan olika ansvarsområden utan får det stöd som behövs för att på sikt kunna arbeta eller studera. Jag kommer genom dialog med Försäkringskassan att hålla mig underrättad om det arbete som följer av uppdraget om ökat stöd till unga som fått avslag på sin ansökan om aktivitetsersättning.

Stabilitet är avgörande för tilltron till sjukförsäkringen. Stora variationer i försäkringsutfall, trots oförändrat regelverk, riskerar att påverka tilltron negativt. Därför har regeringen gett Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) i uppdrag att analysera orsakerna till variationen i avslag och nybe-viljande av aktivitetsersättning.

Med hänsyn till att balansen mellan Försäkringskassans utredningsskyldighet och den enskildes ansvar kan variera beroende på förhållandet i det enskilda fallet har regeringen också uppdragit åt ISF att granska och analysera hur Försäkringskassan tillämpar bestämmelsen om utredningsskyldigheten i handläggning av ärenden gällande sjukpenning och aktivitetsersättning där ansökan om ersättning har avslagits.

För mig är det självklart att sjukförsäkringen ska ge trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning. Jag välkomnar det delade engagemanget från den moderata ledamoten.

Stockholm den 27 november 2019

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.