Bristande sjömanskap på svenska farvatten

Skriftlig fråga 2019/20:444 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-20
Överlämnad
2019-11-20
Anmäld
2019-11-21
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nyligen var det ett par uppmärksammade fartyg med så kallad bekvämlighetsflagg i de svenska farvattnen. Först ett längs sydkusten som ånyo gick på grund utanför Helsingborg, och strax därefter ett märkligt fartyg som färdades från Lilla Edet med sikte mot Montrose i Skottland.

Under färden utmed Göta älv uppstod ett antal märkligheter där fartyget genom sin kapten påstod sig vara manöverodugligt och i sakta mak skenade ut mot Göteborgs skärgård med ett antal akuta broöppningar som följd. Efter att därefter ha ankrat under några timmar avlöpte fartyget sedan plötsligt utan myndigheternas godkännande. De anmälda felen hann varken verifieras eller tvingats bli åtgärdade innan fartyget lämnade den svenska kusten.

Detta är dessvärre inte de enda fallen av märkliga manövrar som bekvämlighetsflaggade fartyg har uppvisat på svenska farvatten de senaste åren. Sverige har myndigheter med befogenheter att ingripa vid situationer likt dessa, vilket dock ej skedde då det Cypernflaggade fartyget Rix Emerald smet från Sverige utan tillåtelse från Transportstyrelsen.

Med anledning ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att skärpa kontroller och sanktioner av fartyg som uppvisar uppenbara brister på gott sjömanskap i svenska farvatten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:444 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I

2019/0

3093

/TM

Infrastruktur

departementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:444 av Hans Rothenberg (M)
Bristande sjömanskap på svenska farvatten

Hans Rothenberg har frågat mig vad jag avser att göra för att skärpa kontroller och sanktioner av fartyg som uppvisar uppenbara brister på gott sjömanskap i svenska farvatten.

Sjöfarten är relativt sett ett energieffektivt och säkert trafikslag. Utifrån den omfattande sjötrafik som äger rum till och från svenska hamnar och utmed den svenska kusten sker det statistiskt sett få allvarliga olyckor och incidenter.

Tillsynen av utländska fartyg är internationellt reglerad. En s.k. hamnstatskontroll är en inspektion av utländska fartyg som angör en nations hamn. Vilka fartyg som väljs ut för inspektion baseras på ett riskbaserat system. Hamnstatskontroller regleras genom hamnstatskontrolldirektivet (2009/16/EG) och genom Paris Memorandum of Understanding on Port State Control (Paris MoU). Avsikten med kontrollerna är bl.a. att se till att internationella regelverk efterlevs och att besättningen har nödvändig kompetens.

Om Transportstyrelsen upptäcker brister kan flera olika åtgärder vidtas. En av dessa är beslut om kvarhållande (nyttjandeförbud) vilket kan användas vid brister gällande sjösäkerhet, miljö och sjöfartsskydd.

När det gäller fartyget Rix Emerald utförde Transportstyrelsen, vid återkomsten av fartyget till Sverige, en så kallad hamnstatskontroll. Därefter meddelade myndigheten beslut om att kvarhålla fartyget till dess att de brister som noterades vid inspektionen var åtgärdade.

Om det kommer till Transportstyrelsens kännedom att någon ombord på ett svenskt fartyg eller ett utländskt fartyg på svenskt vatten har begått en straffbar handling kan detta anmälas till polis eller åklagare. Anmälningar kan också göras av Kustbevakningen. Som ett exempel kan nämnas 20 kap. 2 § sjölagen (1994:1009) som anger att den som brister i gott sjömanskap till förekommande av sjöolycka kan dömas för vårdslöshet i sjötrafik till böter eller fängelse i högst sex månader.

Jag är angelägen om att regeringen och våra myndigheter har ett fortsatt fokus på att sjöfarten ska ha en hög säkerhet, att sjömännen ombord arbetar under schysta villkor och att sjöfarten bedrivs på ett hållbart sätt.

Stockholm den 25 november 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.