Vårdmomsen

Skriftlig fråga 2019/20:453 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-20
Överlämnad
2019-11-20
Anmäld
2019-11-21
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Jag ställde en fråga till finansministern för en dryg månad sedan och fick till svar att en utredning om vårdmomsen pågår. Frågan från mig inleddes med en beskrivning av utmaningen.  Januariöverenskommelsen är något som den rödgröna regeringen alltid håller fram som det viktigaste samarbetsdokumentet och som en garant för att Centerpartiet och Liberalerna ska ge sitt stöd till den rödgröna regeringen.

Den 1 juli införde Skatteverket 25 procents moms på köp av vård- och omsorgstjänster. Denna så kallade vårdmoms drabbar en redan hårt pressad vård- och omsorgssektor. Köp av konsulttjänster och av hyrläkares och hyrsjuksköterskors tjänster utgjorde 2018 en kostnad på ca 5,4 miljarder kronor. Det är en ökning med drygt 4 procent jämfört med föregående år. Kostnaderna har ökat varje år sedan 2011.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur långt har man kommit i utredningen och när förväntas den vara klar och kan presenteras?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:453 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/03902

/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:453 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) Vårdmomsen

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig hur långt man har kommit i utredningen och när den förväntas vara klar och kan presenteras.

Regeringen har i budgetpropositionen 2020 föreslagit ett tillfälligt statsbidrag till landstingen för att de ska kunna ersätta de aktörer som berörs av mervärdesskattekostnader för hyrpersonal inom vården. Satsningen omfattar 210 miljoner kronor per år under en treårsperiod och möjliggör för landstingen att underlätta för privata vårdgivare att anpassa sig till det nya rättsläget. I budgeten aviseras även att regeringen skyndsamt ska tillsätta en utredning för att se över om det finns EU-rättsliga förutsättningar för att i stället införa en alternativ ordning som innebär att dagens effekter neutraliseras för berörda aktörer. Om sådana föreligger ska förslag lämnas.

Kommittédirektiven bereds i Regeringskansliet. Tidsramen för utredningen kommer att framgå av kommittédirektiven när dessa beslutats.

Stockholm den 27 november 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.