Hemlig dataavläsning

Skriftlig fråga 2019/20:470 av Linda Westerlund Snecker (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-21
Överlämnad
2019-11-22
Anmäld
2019-11-26
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Polisen och Säpo har under lång tid efterfrågat en lagstiftning kring hemlig dataavläsning, något som regeringen aviserat att den kommer att leverera till riksdagen i närtid.

Att komma åt krypterad kommunikation via olika former av appar är tekniskt problematiskt. Hemlig dataavläsning är antagligen inte den enkla lösning som många hoppas på, eftersom tillfället att installera en trojan i ett befintligt kommunikationsmedel som en mobil eller dator är näst intill obefintligt. Vid en upplåst mobil eller dator och då informationen finns i klartext är hanteringen enkel när trojanen väl är placerad, men möjligheten att komma åt information i olika appar eller mejl som lagras på servrar eller i ett molnbaserat system är i stort sett obefintlig.

När trojanen väl är installerad finns en möjlighet att avläsa information i realtid. Men att avläsa krypterad information kommer fortsatt att vara en stor utmaning eftersom krypteringen sker via nycklar. Regeringen har dock inte aviserat att staten ska framställa en huvudnyckel för kryptering, en utveckling som skulle vara mycket oroande eftersom så pass mycket av privatpersoners kommunikation i dag sker krypterat. Vidare byter kriminella nätverk självfallet mobiltelefoner ofta eller använder olika former av superkrypterade mobiltelefoner. Tanken är, såvitt jag förstått saken, att hemlig dataavläsning ska ge en möjlighet att läsa av information innan den krypteras. Hur detta ska gå till i praktiken har dock ingen kunnat ge ett svar på.

Därtill lider polisen och Säpo av en stor och eftersatt it-hall med oklar kapacitetsbrist för att hantera komplicerade och nya hemliga tvångsmedel.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ser de brottsförebyggande myndigheternas handlingsutrymme, förmåga och möjlighet ut för att komma åt kommunikation med hemlig dataavläsning innan den krypteras?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:470 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/03880

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:470 av Linda Westerlund Snecker (V)
Hemlig dataavläsning

Linda Westerlund Snecker har frågat justitie- och migrationsministern Morgan Johansson hur de brottsförebyggande myndigheternas handlingsutrymme, förmåga och möjlighet ser ut för att komma åt kommunikation med hemlig dataavläsning innan den krypteras. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är ett stort problem att dagens regler om hemliga tvångsmedel inte tillåter de brottsbekämpande myndigheterna att ta del av krypterad kommunikation. Det är ett av flera skäl till att regeringen nu föreslår en lag om hemlig dataavläsning, som inom kort lämnas till riksdagen. Förslaget innebär att de brottsbekämpande myndigheterna under en förundersökning, i underrättelseverksamhet och vid särskild utlänningskontroll får ökade möjligheter att verkställa befintliga hemliga tvångsmedel och dessutom möjlighet att hämta in uppgifter som inte tidigare kunnat hämtas in i hemlighet.

Om riksdagen antar lagen ges de brottsbekämpande myndigheterna rättslig möjlighet att verkställa hemlig dataavläsning för att bl.a. komma åt information innan den krypteras.

För att även skapa praktiska möjligheter att verkställa hemlig dataavläsning har regeringen i budgetpropositionen för 2020 föreslagit att anslaget för bl.a. Polismyndigheten ska höjas. Även låneramen för Polismyndigheten har höjts för att möjliggöra anskaffning av den teknik som behövs.

Jag har fullt förtroende för att de brottsbekämpande myndigheterna har förmågan att tillämpa lagstiftningen, som kan bidra till att förhindra, förebygga och klara upp grova brott och därmed ge oss ett säkrare och tryggare samhälle.

Stockholm den 4 december 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.