Till innehåll på sidan

Kristendomen och förståelse för svensk kultur

Skriftlig fråga 2019/20:489 av Aron Emilsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-22
Överlämnad
2019-11-26
Anmäld
2019-11-27
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

De senaste veckorna har det rapporterats om att i Skolverkets förslag till ny ämnesplan har explicita hänvisningar till Bibeln och andra religiösa skrifter tagits bort. I stället vill man genomgående använda samlingsbegrepp.

Det är olyckligt att ta bort de särskilda referenser som finns till kristendomen och Bibeln i läroplanerna. Kristendomen har spelat en markant roll i Sveriges historia och är en betydelsefull del av svensk kultur. Därför fyller tydliga referenser till kristendomen i läroplanerna en viktig funktion för elevers förståelse för Sverige som nation och stat. Det är särskilt viktigt när en allt större andel av befolkningen har utomeuropeisk bakgrund.

För att alla barn i Sverige ska ha samma chans att känna tillhörighet till det svenska samhället och förstå svensk historia och landets kulturella utveckling är det rimligt att det i skolundervisningen och i läroplanerna görs tydliga referenser till Bibeln, psalmer och kristna berättelser.

De beskrivna förändringarna i läroplanen är bara ett exempel på att kristendomens betydelse i svensk kultur prioriteras bort.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka konkreta åtgärder vidtar kulturministern inom sitt ansvarsområde för att värna betydelsen av kristendomen som en del av den svenska kulturen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:489 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)




Svar på fråga 2019/20:489 av Aron Emilsson (SD)
Kristendomen och svensk kultur

Aron Emilsson har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag vidtar för att värna betydelsen av kristendomen som en del av den svenska kulturen.

Med anledning av frågan vill jag framhålla att de nationella kulturpolitiska målen slår fast att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Kulturens frihet är således fundamental inom kulturpolitiken. En viktig princip för att säkra kulturens frihet är den om armlängds avstånd. Jag värnar om kulturens frihet och är övertygad om att politiker inte bör försöka styra kulturens innehåll.

De kulturpolitiska åtgärder jag förespråkar är sådana som kan bidra till att skapa förutsättningar för att uppnå de nationella kulturpolitiska målen, bland annat det om att främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas. Det kyrkliga kulturarvets bevarande stöds framför allt genom den ersättning som Svenska kyrkan får för kulturhistoriskt motiverade kostnader i samband med vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena (den s.k. kyrkoantikvariska ersättningen).

Stockholm den 4 december 2019

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.