Till innehåll på sidan

Särskilt vaccinationsprogram för riskgrupper

Skriftlig fråga 2019/20:51 av Acko Ankarberg Johansson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-24
Överlämnad
2019-09-25
Anmäld
2019-09-26
Svarsdatum
2019-10-02
Sista svarsdatum
2019-10-02
Besvarad
2019-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Folkhälsomyndigheten har haft ett regeringsuppdrag angående riskgruppsvaccinationer och föreslog i april 2016 att vaccination mot pneumokocker ska ingå i ett nationellt särskilt vaccinationsprogram för definierade riskgrupper.

Förslaget baserades på ett kunskapsunderlag och en hälsoekonomisk analys. Ett särskilt vaccinationsprogram skulle innebära att regionerna blir skyldiga att erbjuda definierade riskgrupper kostnadsfri vaccination.

Det handlar om personer med kronisk hjärtsjukdom, diabetes mellitus, svår astma med mera. Folkhälsomyndigheten skriver: Samtliga riskgrupper är heterogena. För några grupper rekommenderas vaccination till alla, medan det för andra kommer att krävas en individuell bedömning om vaccination ska erbjudas. Den individuella bedömningen baseras bl.a. på grundsjukdom, om personen har en eller flera riskfaktorer, kunskap om vaccineffekt för den aktuella riskgruppen och tidpunkt i relation till eventuell operation eller behandling.

Eftersom flera år har gått vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När kommer ministern och regeringen att återkomma med förslag till följd av Folkhälsomyndighetens rekommendation?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:51 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/

03973/FS

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:51 av Acko Ankarberg Johansson (KD)
Särskilt vaccinationsprogram för riskgrupper

Acko Ankarberg Johansson har frågat mig när jag och regeringen kommer återkomma med förslag till följd av Folkhälsomyndighetens rekommendation angående vaccination mot pneumokocker.

En av de enskilt viktigaste insatserna inom folkhälsoområdet har varit införandet av vaccinationsprogram på befolkningsnivå. I Sverige finns det överlag ett högt förtroende för vaccinationsprogrammen. Folkhälsomyndighetens senaste rapport från 2018 om de nationella vaccinationsprogrammen visar att ca 97 procent av 2-åringarna är fullvaccinerade. Regeringen anser att det är viktigt att värna detta och vill även fortsätta att utveckla vaccinationsområdet.

Från 2013 regleras nationella vaccinationsprogram genom smittskyddslagen. Regeringen fattar beslut om vilka sjukdomar som ska omfattas av nationella vaccinationsprogram, baserat på underlag från Folkhälsomyndigheten.

Den 1 september 2019 utökades det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn med vaccination mot rotavirus. I budgetpropositionen för 2020 föreslår regeringen även att utöka det allmänna vaccinationsprogrammet för barn med HPV-vaccination för pojkar. Genom införandet beräknas ytterligare cirka 130 HPV-relaterade cancerfall kunna förebyggas årligen.

Nationella vaccinationsprogram delas in i allmänna vaccinationsprogram, för hela befolkningen, samt särskilda vaccinationsprogram för definierade riskgrupper. Landsting och kommuner ansvarar för genomförandet och är skyldiga att kostnadsfritt erbjuda befolkningen de vaccinationer som ingår i programmen.

Utöver de nationella vaccinationsprogrammen (allmänna och särskilda) kan Folkhälsomyndigheten ge ut rekommendationer om vaccinationer. Dessa rekommendationer är inte bindande, utan landsting beslutar själva om rekommendationerna ska följas och om eventuella avgifter för patienterna.

I Folkhälsomyndighetens lägesrapport till regeringen om de nationella vaccinationsprogrammen 2019 konstateras att i de flesta landsting erbjuds idag riskgrupper bland annat vaccination mot pneumokocker på strukturerade sätt och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Precis som Acko Ankarberg Johansson säger har Folkhälsomyndigheten även lämnat förslag till regeringen att pneumokocker ska ingå i ett särskilt vaccinationsprogram till vissa riskgrupper. Underlaget har remitterats och frågan är under beredning.

Stockholm den 2 oktober 2019 –

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.