Till innehåll på sidan

Konsumentskydd vid köp av finansiella tjänster

Skriftlig fråga 2019/20:520 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-28
Överlämnad
2019-12-02
Anmäld
2019-12-03
Svarsdatum
2019-12-11
Sista svarsdatum
2019-12-11
Besvarad
2019-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Svenska hushåll har totalt betydande finansiella tillgångar och skulder, och finansiella beslut får därför stora ekonomiska konsekvenser. Det finns en trend med individuella lösningar i stället för kollektiva. Komplexa produkter riktas ofta till privatpersoner, och därmed har vikten av finansiell förståelse ökat för individer. Konsumenter har i många fall begränsad kunskap på området och befinner sig inte sällan i informationsunderläge gentemot säljaren.

Statistik tyder på att konsumenternas upplevda problem har ökat. Registrerade klagomål har ökat med 150 procent mellan 2014 och 2018. De största problemen handlar om kortbetalningar, betalningar via internet, mobil, Swish, att kundnöjdheten mellan kund och bank inte ökar med tiden och att antalet ärenden hos Arn har ökat i hög grad gällande bank-id-bedrägerier. Det brister även i informationsutbyte mellan konsument och finansiella företag.

Riksrevisionen rekommenderar i rapporten Konsumentskyddet på det finansiella området – förutsättningar och statlig tillsyn (RiR 2019:32) bland annat tydligare krav på samråd mellan myndigheter med tillsynsansvar samt att sekretessreglerna ses över och förändras för att underlätta informationsutbytet mellan tillsynsmyndigheter. Finansinspektionen rekommenderas även att öka analysen av utfall och effekt av tillsynen.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vad avser statsrådet att göra för att öka tryggheten för konsumenter vid köp av finansiella tjänster?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:520 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



Fi2019/04035

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:520 av Mikael Eskilandersson (SD)
Konsumentskydd vid köp av finansiella tjänster

Mikael Eskilandersson har frågat mig vad jag avser göra för att öka tryggheten för konsumenter vid köp av finansiella tjänster. Jag delar ledamotens syn på de utmaningar som konsumenter står inför på finansmarknaden. Regeringen har därför vidtagit ett antal åtgärder för att stärka konsumentskyddet varav några redogörs för nedan:

Regeringen lämnade den 5 december i år ett förslag till Lagrådet där det föreslås att kreditalternativ inte får vara förvalt eller presenteras före andra betalningssätt i e-handeln. Därmed förväntas riskerna för bl.a. överskuldsättning minska då konsumenten istället behöver göra ett aktivt val om att handla på kredit.

När det gäller bedrägerier vid användande av betaltjänster trädde nya bestämmelser i kraft den 14 september 2019. Därmed stärks reglerna för hur bl.a. korttransaktioner ska genomföras med krav på ett säkrare autentiseringsförfarande. Regelförändringen gör att det kommer att bli svårare att genomföra obehöriga transaktioner. Vidare stärktes skyddet för konsumenter som utsatts för bedrägerier gentemot banken genom lagändringar som trädde i kraft den 1 maj 2018.

Finansdepartementet remitterade den 12 november 2019 promemorian Stärkt konsumentskydd på inlåningsmarknaden. För att stärka konsumentskyddet på inlåningsmarknaden föreslås att s.k. inlåningsföretag – dvs. företag som vid sidan av kreditinstitut tar emot pengar från framför allt konsumenter och som inte omfattas av insättningsgarantin – inte längre ska kunna fortsätta att driva sin verksamhet. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2021. Remissvaren ska ha kommit in till Finansdepartementet senast den 12 februari 2020 och regeringen kommer därefter att ta ställning till om den kommer att gå vidare med promemorians förslag.

I syfte att stärka konsumenternas möjligheter att kunna påverka utfallet av sitt pensionssparande och annat försäkringssparande har regeringen föreslagit att reglerna för försäkringsföretagens uttag av avgifter vid återköp och flytt av individuella personförsäkringar ska bli tydligare (prop. 2018/19:124).

I syfte att möjliggöra en effektiv förvaltning av tjänstepensionskapitalet samtidigt som det säkerställs att de nuvarande och framtida pensionärerna får ett fullgott skydd har regeringen föreslagit att det ska införas en ny reglering för tjänstepensionsföretag (prop. 2018/19:158).

I syfte att minska konsumenternas informationsunderläge har en rad åtgärder vidtagits i och med de nya reglerna för marknader för finansiella instrument (MiFID II och MiFIR) samt försäkringsdistribution (IDD) trädde i kraft under 2018.

Konsumentskyddet på de finansiella marknaderna är ett prioriterat område för mig och regeringen. Regeringen kommer också att återkomma med en skrivelse mot bakgrund av Riksrevisionens rapport.

Stockholm den 11 december 2019

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.