Arbetet i det säkerhetspolitiska rådet

Skriftlig fråga 2019/20:522 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-29
Överlämnad
2019-12-02
Anmäld
2019-12-03
Svarsdatum
2019-12-11
Sista svarsdatum
2019-12-11
Besvarad
2019-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

De uppgifter som har offentliggjorts i medierna om den irakiske försvarsministern Najah al-Shammaris svenska medborgarskap väcker en rad frågor inom flera centrala politikområden liksom om läget i svensk statsförvaltning och myndighetsstyrning. Därtill uppkommer återigen frågan om regeringens samordning, ledning och hantering av centrala säkerhetspolitiska ärenden.

Frågan framstår beröra säkerhetspolitik i vid bemärkelse samt vara av sådan karaktär att den behöver hanteras på ett sammanhållet sätt. Då statsministern leder arbetet inom det säkerhetspolitiska rådet, vilket inrättats för att regelbundet samordna hanteringen av frågor som rör Sveriges säkerhet i bred bemärkelse, är det således relevant att veta vad statsministern har fått för information och hur statsministern därefter agerat.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Har statsministern blivit informerad i frågan om den irakiske försvarsministern i samband med möten i det säkerhetspolitiska rådet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:522 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:515 av Markus Wiechel (SD)
Samverkan mellan Utrikesdepartementet och Försvarsdepartementet och på fråga 2019/20:522 av Hans Wallmark (M) Arbetet i det säkerhetspolitiska rådet

Markus Wiechel har frågat mig om Utrikesdepartementet borde ha delat information rörande Iraks försvarsminister med Försvarsdepartementet. Hans Wallmark har frågat statsministern om han blivit informerad i frågan om den irakiske försvarsministern i samband med möten i det säkerhetspolitiska rådet. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen har nära följt händelseutvecklingen i Irak under hösten med de omfattande demonstrationer som pågått i landet sedan i början av oktober.

Sverige har i officiella uttalanden och i möten med företrädare för den irakiska regeringen reagerat mot övervåldet mot demonstranterna och det stora antalet dödsoffer under protesterna. Detta har gjorts både bilateralt och tillsammans med EU. Uppmaningar om återhållsamhet och dialog samt om vikten av att utkräva ansvar av dem som gjort sig skyldiga till övervåld har framförts.

Vid ett möte mellan Iraks försvarsminister al-Shammari och Sveriges ambassadör i Bagdad i början av oktober bekräftades att al-Shammari är svensk medborgare. Ambassaden skickade samma dag en rapport tillbaka till Utrikesdepartementet med bl.a. Försvarsdepartementet på kopia som inkluderade uppgiften om den irakiske försvarsministerns svenska medborgarskap. Informationen delgavs Utrikesdepartementet och Försvarsdepartementet samtidigt. Frågan har inte diskuterats i det säkerhetspolitiska rådet.

Stockholm den 11 december 2019

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.