Unika uppfinningar

Skriftlig fråga 2019/20:560 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-05
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sveriges välfärd bygger på att svenska företag kan utvecklas och ge framgång så att Sverige står sig i den globala konkurrensen. ABB, Alfa Laval, Ericsson, Sandvik, SKF, Ikea med flera har alla bakom sig individers unika uppfinningar: Jonas Wenström (ABB), Gustaf de Laval (Alfa Laval), Lars Magnus Ericsson (Ericsson), Göran Fredrik Göransson (Sandvik), Sven Winquist (SKF) och Ingvar Kamprad (Ikea).

Initialt har de alla startats som mikroföretag utifrån en idé som en enskild person utvecklat och kunnat omsätta till en affär som gjort att nya produkter kommit ut på marknaden. Detya har skapat såväl inkomster som många arbetstillfällen i landet och därmed kunnat bygga vår välfärd. Företagen är sedan länge välkända och internationella.

Sverige står inför många utmaningar samtidigt som det runt om i vårt land finns en uppsjö av goda idéer som skulle tjäna landet väl framåt. Kanske och troligtvis ser de aldrig dagens ljus om politiken i stort sett uteslutande ser en väg framåt.

Historien kan lära oss mycket, och i detta fall så ser vi en röd tråd för hur enskilda innovatörers idéer blivit till framgångsrika företag i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att säkerställa att svensk innovationskraft utöver forskning inom universitet och högskolor ges goda förutsättningar inom ramen för den kommande forskningspropositionen och i så fall, hur?  

Svar på skriftlig fråga 2019/20:560 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/03110

/EIN

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:560 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Unika uppfinningar

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser att säkerställa att svensk innovationskraft utöver forskning inom universitet och högskolor ges goda förutsättningar inom ramen för den kommande forskningspropositionen och i så fall, hur.

Arbete pågår inom Regeringskansliet för att ta fram den forskningspolitiska proposition som ska presenteras hösten 2020. Ett stort antal aktörer har fått inbjudan att inkomma med synpunkter, däribland myndigheter, forskningsfinansiärer, lärosäten, näringslivsorganisationer och företag.

För att stärka Sverige som ledande kunskapsnation och möta samhällsutmaningarna behövs mer forskningsbaserad kunskap, bättre kompetensförsörjning till industri och välfärd samt ökad innovationskraft. Propositionen kommer därför omfatta frågor som rör både innovation, forskning och högre utbildning. Sverige är ett land där samverkan mellan näringsliv, lärosäten och det offentliga liksom samverkan mellan stora och små företag har varit, och kommer fortsätta vara, en betydelsefull nyckel för forskning, utveckling och innovation.

Näringslivet är av stor betydelse för att utveckla och sprida lösningar på samhällsutmaningar och bidra till ett starkare samhälle. Sveriges näringsliv spelar en viktig roll och investerar över 100 miljarder kronor om året i forskning och utveckling. För regeringen är det angeläget att stimulera samverkan mellan näringsliv och universitet och högskolor för att bidra till större nytta för samhället i form av både kunskapsspridning, fler jobb och ökat välstånd i Sverige.

I beredningen av den kommande forskningspolitiska propositionen kommer flera av våra samhällsutmaningar att beröras. Det finns en mängd områden där vi behöver forskning och innovation för att hitta hållbara lösningar.

Stockholm den 17 december 2019

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.