Åtgärder för utsatta områden

Skriftlig fråga 2019/20:587 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-05
Överlämnad
2019-12-06
Anmäld
2019-12-09
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sverige har enligt polisen i dagsläget 60 områden som klassas som utsatta, varav 32 klassas som särskilt utsatta eller ligger i riskzonen för att bli särskilt utsatta. Definitionen av ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karakteriseras av en låg socioekonomisk status och där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis hot och utpressning, eller indirekta, som:

  • offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man
  • narkotikahandel som bedrivs öppet
  • ett utåtagerande missnöje med samhället

Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägande och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller näst intill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag, vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det också skett en normalisering, vilket har lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området. I dessa områden är otryggheten hög, ohälsan utbredd och andelen barn med övervikt och dålig tandhälsa mycket högre än riksgenomsnittet. Andelen områden med stora problem har ökat sen man började mäta 2015. I dag är antalet särskilt utsatta områden hela 22 stycken, att jämföra med 15 stycken då – en ökning med 46 procent. Problemen är uppenbart mycket stora, och åtgärder måste vidtas för att stoppa den negativa utvecklingen.

I vårt grannland Danmark klassas ett område som ghetto om tre av nedanstående kriterier är uppfyllda. Många av områdets invånare saknar arbete eller utbildning. Endast utbildningar godkända i Danmark räknas.

  • Många av områdets invånare har folkeskole som högsta utbildningsnivå.
  • Många av områdets invånare har låg inkomst.
  • Många av områdets invånare har blivit dömda för kriminalitet, tre gånger fler än riksgenomsnittet.
  • Fler än hälften av områdets invånare är icke-västliga invandrare eller efterkommande. 

I november 2018 enades danska Socialdemokraterna, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Konservative och Socialistisk Folkeparti om ett ghettopaket för att skapa ett Danmark utan parallella samhällen. Paketet innebär att områden som under fyra års tid inte kommit till rätta med problemen uppgraderas till hårt ghetto. Kravet är att hårda ghetton ska ombilda, sälja eller riva 60 procent av sitt bestånd senast 2030 för att få bukt med problemen. Vidare innebär paketet förbud mot inflyttning i dessa områden för människor med försörjningsstöd, krav på uppdelning på förskolor för att minska segregation, språktest i förskoleklass, förtur till lägenheter i området för personer med jobb och längre utbildning samt möjlighet för polisen att upprätta särskilda zoner där straffet för vissa brott fördubblas.

Jag vill därför fråga statsrådet Mikael Damberg: 

 

Finns det några lärdomar från det danska sättet att hantera utsatta områden som statsrådet kommer att använda sig av i arbetet med att motverka parallella samhällen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:587 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:587 av Angelica Lundberg (SD)
Åtgärder för utsatta områden

Angelica Lundberg har frågat mig om det finns några lärdomar från det danska sättet att hantera utsatta områden som jag kommer att använda mig av i arbetet med att motverka parallella samhällen i Sverige.

Om man ser till de åtgärder som den danska regeringen har vidtagit eller ska vidta för att komma till rätta med otrygghet och gängkriminalitet så finns det en rad likheter mellan våra två länder. Även danskarna arbetar med ökad polisär synlighet, om än i mindre skala. De förstärker bland annat polisen med 25 personer som ska arbeta i utsatta områden. Danmark har, liksom Sverige, skärpt straffen för vapenbrott och explosiva varor. För att förmå fler att vittna arbetar de bland annat med stärkt vittnesskydd och de arbetar också med och skärpta straff för hot mot vittnen. De ser över säkerheten i domstolarna och de arbetar med att utöka möjligheterna till kamerabevakning. Danmark har, liksom vi i Sverige, en utvecklad samverkan mellan skola, socialtjänst och polis för barn och unga som riskerar att hamna i kriminalitet.

Det finns en rad områden inom brottsbekämpning och brottsförebyggande arbete där Sverige och Danmark kan och bör hämta inspiration från varandra för att nå framgång i arbetet mot det problem med gängkriminalitet som båda länderna är drabbade av. Regeringen är emellertid inte beredd att kalla bostadsområden för ”ghetton” och inte heller tror vi att rivning av områden med socioekonomiska utmaningar kommer lösa problemen med gängkriminalitet.

För snart tre månader sedan presenterade regeringen det största paketet mot gängkriminalitet någonsin i Sverige. Det så kallade 34-punktsprogrammet omfattar en rad nya verktyg för de brottsbekämpande myndigheterna, hårdare straff och inte minst ett stärkt brottsförebyggande arbete. Nu pågår det ett intensivt arbete med att genomföra de 34 punkterna. Att bekämpa det våld som gängkriminella utövar är en av regeringens mest prioriterade frågor och vi är fast beslutna om att göra det som krävs för att vända utvecklingen.

Regeringens politik är inriktad på att minska segregationen, både dess orsaker och konsekvenser. Det handlar om att stärka alla de människor som bor i utsatta områden och som inte begår några brott men som i högre utsträckning än andra i Sverige drabbas av brottslighet i sin vardag och närmiljö. Svensk polis går hårt åt den grova brottsligheten och gängkriminaliteten, samtidigt som samhället ska erbjuda en väg ut ur en kriminell livsstil. Lösningen på de problem som finns i områden med socioekonomiska utmaningar ligger inte bara inom rättsväsendets ansvarsområde utan är ett ansvar som träffar hela samhället.

Stockholm den 18 december 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.