Import av elenergi

Skriftlig fråga 2019/20:604 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-06
Överlämnad
2019-12-09
Anmäld
2019-12-10
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige är i dag i stort sett självförsörjande på elenergi. Detta beror på att vi har många olika typer av elproduktion. Vår kärnkraft, vår vattenkraft och våra kraftvärmeverk kan producera energi när vi behöver den. Detta gäller inte för vind- och solenergi.

När nu andelen sol- och vindenergi har blivit större och i framtiden eventuellt kommer att behövas i större omfattning då vi snabbt ställer om till ett samhälle med ökad elektrifiering, kommer vi att behöva mer elenergi. Detta kan innebära att vårt beroende av importerad elenergi ökar.

De flesta länder i vår närhet, till exempel Tyskland, har en mycket större andel fossil elproduktion. En elimport från Tyskland skulle därmed innebära att vi i stället för att producera egen energi med en låg andel fossilt bränsle skulle importera den från annat land där andelen fossilt bränsle är högre.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra konkret när nu riskerna för att Sverige måste importera mer fossil el ökar och därmed minskar våra möjligheter att möta klimathotet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:604 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)




Svar på fråga 2019/20:604 av Lotta Olsson (M)
Import av elenergi

Lotta Olsson har frågat mig vad jag avser att göra konkret när nu riskerna för att Sverige måste importera mer fossil el ökar och därmed minskar våra möjligheter att möta klimathotet.

Det är ett viktigt ämne som Lotta Olsson tar upp i sin fråga. En robust elförsörjning är en grundläggande förutsättning för ett modernt och väl fungerande samhälle. Detta blir allt tydligare i en digitaliserad värld där fler områden blir beroende av säker tillgång på el.

Sverige och Norden har en välfungerande elmarknad med jämförelsevis hög överföringskapacitet som möjliggör import och export mellan länderna beroende på hur situationen ser ut. Sverige har varit en nettoexportör av fossilfri el de senaste åren och kommer enligt Energimyndigheten under 2019 att exportera cirka 25 TWh el. Energimyndighetens scenarios indikerar att Sverige även år 2030 kommer att vara nettoexportör av el. Det bör poängteras Energimyndighetens scenario är en prognos. Utbud och efterfrågan i respektive elområde styr till syvende och sist elens flöde och riktning.

De nordiska stamnätsoperatörerna samarbetar också för att säkerställa att det finns tillräcklig kapacitet i det nordiska elsystemet på lång sikt. Utveckling av flexibla lösningar såsom lager, batterier m.m. kan minska importbehovet för ett elsystem med mer förnybar elproduktion.

Stockholm den 9 december 2019

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.