Kompetensutvisningar

Skriftlig fråga 2019/20:61 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-26
Överlämnad
2019-09-27
Anmäld
2019-10-01
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Moderaterna har i flera år lyft problemen med kompetensutvisningar. Därtill har riksdagen gjort en rad tillkännagivanden som rör arbetskraftsinvandring och kompetensutvisningar. Det kan också nämnas att det i överenskommelsen från januari 2019 mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, den så kallade januariöverenskommelsen, anges att problemet med kompetensutvisningar måste lösas.

S-MP-regeringen tycks dock dessvärre inte angelägen om problemets lösning. I regeringens budgetproposition för 2020 anges följande i fråga om kompetensutvisningar: 

Regeringen avser att ge en särskild utredare i uppdrag att bl.a. analysera rättsläget efter Migrationsöverdomstolens avgöranden från 2017 och överväga om ytterligare åtgärder bör vidtas och vid behov lämna författningsförslag.

Det framgår inte när i tiden detta uppdrag ska ges och inte heller när det ska bli klart.

Det  är absurt att den som jobbar utvisas från Sverige på grund av små misstag från arbetsgivarens sida Detta problem har tillåtits fortgå alltför länge. Det måste, precis som anges i januariöverenskommelsen, få sin lösning.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När får problemet med kompetensutvisningar sin lösning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:61 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/

03187

/POL

Justit

i

edepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:61 av Maria Malmer Stenergard (M)
Kompetensutvisningar

Maria Malmer Stenergard har frågat mig när problemet med s.k. kompetensutvisningar får sin lösning.

Som jag har framfört tidigare, bl.a. till Maria Malmer Stenergard, är det viktigt att Sverige har en väl fungerande kompetensförsörjning. Det är inte rimligt att utländska arbetstagare drabbas onödigt hårt om en arbetsgivare har begått ett mindre eller obetydligt fel. Det är heller inte proportionerligt att en seriös arbetsgivare förlorar viktig kompetens i sådana fall. Samtidigt är det viktigt att det råder ordning och reda på arbetsmarknaden och att regler, avtal och branschpraxis respekteras när man tar in utländsk arbetskraft.

Regeringen har noga följt utvecklingen efter vägledande domar från Migrationsöverdomstolen i december 2017. Migrationsverkets statistik för det första halvåret 2019 visar att det går åt rätt håll. Inom yrken med krav på högskolekompetens var andelen som beviljades förlängning av arbetstillståndet 96–98 procent. För ingenjörer och IT-arkitekter var andelen beviljade förlängningar 98 respektive 99 procent.

Jag vill i sammanhanget också nämna att en ny rapport från OECD rankar Sverige som det näst bästa landet för högkvalificerade arbetskraftsinvandrare. En av de faktorer som studerades var regelverket för arbetskraftsinvandring.

Regeringen avser att tillsätta en utredning med uppdrag att se över regelverket kring arbetskraftsinvandring, bl.a. i syfte att åtgärda problemet med s.k. kompetensutvisningar. Direktiven för utredningen diskuteras för närvarande med januariavtalets samarbetspartier. Jag återkommer med närmare besked när diskussionerna är klara.

Stockholm den 9 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.