Till innehåll på sidan

Inskränkningar av privata sjukvårdsförsäkringar

Skriftlig fråga 2019/20:647 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-13
Överlämnad
2019-12-16
Anmäld
2019-12-17
Svarsdatum
2019-12-30
Sista svarsdatum
2019-12-30
Besvarad
2019-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Omkring 700 000 svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring, de allra flesta antingen genom sin arbetsgivare eller genom sitt fackförbund. Ett vanligt skäl som anges för att få eller skaffa en sjukförsäkring är köer eller bristande tillgänglighet i den skattefinansierade hälso- och sjukvården.

Vid riksdagens frågestund, torsdagen den 12 december, fick socialministern en fråga från Barbro Westerholm (L) om hur socialministern ser på att privata sjukförsäkringar kraftigt ökar och om regeringen avser att göra något åt detta. I socialministerns andra replik säger socialministern:

Jag fortsätter gärna dialogen med Barbro Westerholm och andra ledamöter i riksdagen om att begränsa privata sjukvårdsförsäkringar och se till att det är den generella välfärden och sjukvården efter behov som styr.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Vilka begränsningar av privata sjukvårdsförsäkringar är det ministern ser framför sig, och vilka initiativ avser ministern att ta för att nå de begränsningar som åsyftas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:647 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/05243/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:647 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Inskränkningar av privata sjukvårdsförsäkringar

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka begränsningar av privata sjukvårdsförsäkringar som jag ser framför mig och vilka initiativ jag avser att ta för att nå de begränsningar som åsyftas.

Grundprincipen i svensk hälso- och sjukvård är att vården ska ges efter behov och på lika villkor för hela befolkningen. Det är den enskildes hälsotillstånd som ska avgöra vårdinsatsen, aldrig den enskildes betalningsförmåga. Så sent som i april 2017 lämnade regeringen en proposition till riksdagen med förslag som syftade till att privata försäkringspatienter inte ska kunna gå före i kön till den offentligfinansierade vården. Tyvärr saknades då en majoritet i riksdagen för de förslag som regeringen lämnade. Förslagen kunde därför inte genomföras, vilket är olyckligt. Jag ser fram emot att fortsätta diskutera förändringar inom det här området.

Stockholm den 19 december 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.