Lärares arbetsbelastning

Skriftlig fråga 2019/20:659 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-18
Överlämnad
2019-12-19
Anmäld
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-02
Svarsdatum
2020-01-10
Besvarad
2020-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Att ha ett enhetligt nationellt prov för avstämning och inhämtande av kunskapsresultat hos våra elever är av stor vikt. De sker med jämna intervaller under skolåren och är en bra grund för att se trender och tendenser i riket i stort. Likväl ger de möjlighet till en ögonblicksbild i respektive skolklass som i sin tur kan stärka planering och resursfördelning i det fortsatta arbetet.

Dagens prov innebär dock en stor arbetsbelastning för de lärare som ansvarar för eleverna som genomför proven i respektive årskurs. Såväl genomförandet av delproven som efterarbetet är tidskrävande och blir en alltför stor del av lärarens arbete under perioderna för provskrivning.

Att modernisera provsystemet så att de delar som lämpar sig för det i stället kan göras digitalt med central rättning, alternativt utformas på ett sådant sätt att rättningen av ordinarie lärare går enkelt, snabbt och smidigt samt att frigöra maximal tid för lärarledd undervisning samtidigt som det viktiga avstämningsmomentet kvarstår är en viktig förbättring när det gäller såväl lärarnas arbetsbelastning som möjligheten att utvärdera elevernas kunskaper.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern och regeringen för att lätta på lärares arbetsbelastning genom digitala nationella prov för enhetlig och smidig rättning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:659 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)




Svar på fråga 2019/20:659 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Lärares arbetsbelastning

Ann-Sofie Lifvenhage har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen vidtar för att lätta på lärares arbetsbelastning genom digitala nationella prov för enhetlig och smidig rättning.

Sedan hösten 2017 arbetar Skolverket, på uppdrag av regeringen, med att digitalisera de nationella proven. I november 2019 beslutade regeringen att Skolverket i arbetet med uppdraget ska sträva efter att en så stor andel av proven som möjligt ska rättas automatiskt. På så sätt minskar den tid som lärare måste lägga på att rätta och bedöma proven, vilket gör att de i högre utsträckning kan fokusera på att planera och följa upp undervisningen.

Regeringen har dessutom gett Skolverket i uppdrag att utreda hur central rättning av nationella prov kan införas. I uppdraget ingår att kartlägga de åtgärder som krävs för att central rättning ska kunna införas och föreslå en organisation för en sådan funktion, inom en befintlig statlig myndighet eller som ett självständigt organ, samt en tidplan för ett införande. Uppdraget ska redovisas senast den 15 oktober 2020.

Stockholm den 10 januari 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.