Åtgärder för att stärka Fiskebäcks hamn

Skriftlig fråga 2019/20:662 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-18
Överlämnad
2019-12-19
Anmäld
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-02
Svarsdatum
2020-01-09
Besvarad
2020-01-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Fiskebäcks hamn i södra Göteborg är hemmahamn för många svenska fiskefartyg, däribland flera stora fiskefartyg som sysslar med pelagiskt fiske. I dag arbetar ett par hundra personer i fiskerinäringen i Fiskebäck. Det skulle vara möjligt att utöka fiskerinäringen rejält om hinder togs bort, i synnerhet det faktum att farleden in till hamnen inte är tillräckligt djup för att kunna ta emot många fiskefartyg. Farleden ställer till flera problem för näringen. Efter att fartygen fiskat kan de inte landa sin fångst i Göteborg. I stället åker de till Danmark. Det ger direkta jobb där som hade kunnat landa här. Fisken bereds sedan i Danmark eller förs med lastbil och färja till Sverige. Därtill är det vanligt att fiskefartyg underhålls när de ändå är i hamn och landar sin fångst. Det gör att elarbeten med mera som hade kunnat ske i Sverige i stället sker i Danmark. Dessutom gör det faktum att de största båtarna inte kan komma in i sin egen hamn att de i stället får läggas vid kaj i Göteborgs hamn på kajplatser som de inte kan vara säkra på att kunna använda under överskådlig tid.

Göteborgs kommun överväger nu en muddring av hamnen. Det är klokt. Genom bättre hamnmöjligheter för fiskefartyg i Göteborg möjliggörs lossning respektive servicearbeten i Göteborg som i dag i stället sker i bland annat Danmark. Det skulle skapa nya arbetstillfällen och stärka fisket i Göteborg. Det bör övervägas hur staten kan bidra till utvecklingen av Fiskebäcks hamn och därmed till att stärka den svenska fiskerinäringen såväl till sjöss som på land.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att stärka Fiskebäcks hamn?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:662 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/03443/US

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:662 av Lars Hjälmered (M)
Åtgärder för att stärka Fiskebäcks hamn

Lars Hjälmered har frågat landsbygdsministern Jennie Nilsson vilka åtgärder som statsrådet och regeringen kommer vidta för att stärka Fiskebäcks hamn. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Först vill jag betona att de principer som råder när det gäller ansvaret för farleder som nyttjas av den kommersiella handelssjöfarten är att hamnen ansvarar innanför ett hamnområde och staten genom Sjöfartsverket utanför ett hamnområde. När det gäller Fiskebäcks hamn rör det inte den kommersiella sjöfarten och därmed är det en fråga för kommunen.

Regeringen genomför nu en omfattande satsning på sjöfarten bland annat genom kraftigt ökade statliga investeringar i farleder samt att de öronmärkta forskningsmedlen som finns avsedda för sjöfarten har fördubblats det senaste året. Inom ramen för godstransportstrategin har hamnarnas roll som nav i intermodala transportsystem blivit allt viktigare. Jag vill också nämna att för snart två år sedan tog jag initiativ till att för första gången någonsin inbjuda främst företrädare för Sveriges allmänna hamnar till ett möte på departementet för att diskutera olika hamnrelaterade frågor.


Det är viktigt att det även i framtiden finns förutsättningar för en stark fiskerinäring i Sverige. Jag kan konstatera att ansvaret för Fiskebäcks hamn och ansvaret för en eventuell muddring av farleden till Fiskebäcks hamn ligger på Göteborgs kommun.

Stockholm den 9 januari 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.