Till innehåll på sidan

Inkonsekvent utdelning av statsbidrag

Skriftlig fråga 2019/20:687 av Jonas Andersson i Linköping (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-18
Överlämnad
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-03
Svarsdatum
2020-01-10
Besvarad
2020-01-10
Anmäld
2020-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Tisdagen den 26 november deltog jag och utbildningsministern i en interpellationsdebatt i riksdagen rörande Folkbildningsrådet och studieförbundet Ibn Rushd. Under debatten fick jag av ministern delvis svar på de frågor som interpellationen kretsade kring, men andra frågor lämnades obesvarade.

En situation som jag i debatten lyfte upp är hur Folkbildningsrådet hanterar utdelning av statsbidrag, i jämförelse med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). År 2018 beslutade MUCF att avslå ansökan om statsbidrag från organisationen Sveriges Unga Muslimer för att organisationen bedriver en verksamhet i strid med demokratins idéer, i strid med jämställdhet etcetera. MUCF kräver dessutom tillbaka bidrag som har utbetalats till Sveriges Unga Muslimer.

MUCF fick efter en domstolsprocess rätt mot Sveriges Unga Muslimer. Kammarrätten i Stockholm kom även den fram till att Sveriges Unga Muslimer inte verkar i enlighet med demokratins idéer.

Sveriges Unga Muslimer är samtidigt en medlemsorganisation i studieförbundet Ibn Rushd, som i sin tur erhåller mångmiljonbelopp i statsbidrag varje år via Folkbildningsrådet. Folkbildningsrådet menar att Ibn Rushd lever upp till statens syfte med statsbidraget att stärka och utveckla demokratin. Detta trots att Ibn Rushd av forskare och i flera rapporter beställda av svenska myndigheter har konstaterats ha kopplingar till det islamistiska Muslimska brödraskapet, och trots att Ibn Rushd i ett decennium har bjudit in olika hatpredikanter till möten.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Anser ministern på en generell nivå att det är rimligt att organisationer med myndighetsuppdrag utbetalar statsbidrag till en organisation vars medlemsorganisation av en annan myndighet och av domstol bedömts bedriva verksamhet som inte är förenlig med demokratins idéer?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:687 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)




Svar på fråga 2019/20:687 av Jonas Andersson i Linköping (SD)
Inkonsekvent utdelning av statsbidrag

Jonas Andersson i Linköping har frågat mig om jag anser på en generell nivå att det är rimligt att organisationer med myndighetsuppdrag utbetalar statsbidrag till en organisation vars medlemsorganisation av en annan myndighet och av domstol bedömts bedriva verksamhet som inte är förenlig med demokratins idéer. Frågan avser särskilt studieförbundet Ibn Rushd och dess medlemsorganisation Sveriges Unga Muslimer.

Generellt sett när det gäller statlig bidragsgivning till organisationer och projekt har regeringen varit tydlig med att statsbidrag inte ska ges till organisationer som bedriver verksamhet som strider mot demokratins idéer, däribland principerna om alla människors lika värde och rättigheter. Regeringen tillsatte därför 2018 en utredning för att se över villkoren i den statliga bidragsgivningen till civilsamhället och hur dessa tillämpas. Utredningens betänkande har remitterats och arbete pågår i Regeringskansliet med att ta hand om förslagen.

Gällande särskilt bidragsgivning till folkbildningen vill jag framhålla att folkbildningen är en viktig del av den svenska demokratin. Statens stöd till folkbildningen syftar bl.a. till att stödja verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation, bidra till att utjämna bildningsklyftor och öka delaktigheten i kulturlivet.

Uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag mellan folkhögskolor, studieförbund och studerandeorganisationer inom folkhögskolan har enligt lag överlämnats till Folkbildningsrådet. Folkbildningsrådet fattar beslut om vilka studieförbund som får ta del av statens stöd till folkbildningen enligt förordning (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen. Det är också Folkbildningsrådet som följer upp och granskar den verksamhet som kan kopplas till statsbidraget.

Under 2018 har Folkbildningsrådet beställt en rapport för att följa upp studieförbundet Ibn Rushds verksamhet i förhållande till statens syften med statsbidraget och det demokrativillkor för verksamheten som Folkbildningsrådets styrelse beslutat om. Folkbildningsrådets styrelse har utifrån rapportens resultat dragit slutsatsen att statsbidraget inte använts på ett felaktigt sätt. Samtidigt visar rapporten på behov av fortsatt utveckling för studieförbundet Ibn Rushd och för folkbildningen i stort. Utifrån rapportens slutsatser har Folkbildningsrådets inlett ett arbete med att ta fram förslag på hur Folkbildningsrådets uppföljning av hela folkbildningen kan utvecklas och förstärkas för att leverera en mer transparent redovisning. Jag välkomnar detta arbete. Utbildningsdepartementet för en kontinuerlig dialog med Folkbildningsrådet för att informera sig om detta arbete.

Regeringen har därutöver i beslutet om riktlinjer för Folkbildningsrådet för 2020 angett att rådet i samband med redovisningen av 2020 års verksamhet ska lämna en fördjupad bedömning av det s.k. demokratisyftet, som anger att statsbidraget ska stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.

Slutligen vill jag betona att modellen för fördelning av statsbidrag till folkbildningen bygger på en stark tilltro till folkbildningens aktörer att på egen hand prioritera, genomföra och följa upp verksamheten. Statskontoret har i sin senaste utvärdering av folkbildningen visat att denna modell tjänar statens syften med statsbidraget väl.

Stockholm den 10 januari 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.