Till innehåll på sidan

Värnande av mänskliga rättigheter för Kinas medborgare

Skriftlig fråga 2019/20:7 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-12
Överlämnad
2019-09-13
Anmäld
2019-09-17
Svarsdatum
2019-09-25
Sista svarsdatum
2019-09-25
Besvarad
2019-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige har en stolt tradition av att vilja arbeta för att upprätthålla mänskliga rättigheter i Sverige och i världen. Så ska det fortsatt vara.

Den 20 juli i år var det 20 år sedan förföljelsen och det systematiska fängslandet av falungongutövare utlystes av det kommunistiska partiet i Kina. År 2017 framkom det att även uigurerna systematiskt satts i omskolningsläger för att lära sig tänka och leva rätt enligt den kommunistiska staten.

En oberoende tribunal i London, The Independent Tribunal Into Forced Organ Harvesting of Prisoners of Conscience in China (The China Tribunal), har konkluderat att Kina som stat, utom allt rimligt tvivel, har begått brott mot mänskliga rättigheter – detta genom att fängsla människor utan rättegång, genom att utöva tortyr för att få dessa människor att ändra åsikt och genom att stämpla dessa människor som den kommunistiska staten Kinas fiender. Det står också enligt The China Tribunal klart att dessa av den kommunistiska staten Kina fängslade människor testas medicinskt och dödas för att deras organ ska säljas. Vittnesmålen som framkommit inför The China Tribunal berättar om fasansfulla brott mot mänskliga rättigheter. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Är ministern och regeringen beredda att initiera diskussioner med övriga länder inom EU och FN i syfte att vidta adekvata åtgärder för att ställa de skyldiga för dessa brott mot mänskliga rättigheter, som enligt The Independent Tribunal Into Forced Organ Harvesting of Prisoners of Conscience in China begåtts av den kinesiska staten, inför internationell domstol?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:7 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:7 av Ann-Sofie Alm (M) Värnande av mänskliga rättigheter för Kinas medborgare

Ann-Sofie Alm har frågat mig om jag eller regeringen är beredd att initiera diskussioner med övriga länder inom EU och FN i syfte att vidta adekvata åtgärder för att ställa de skyldiga för brott mot mänskliga rättigheter, som enligt The Independent Tribunal Into Forced Organ Harvesting of Prisoners of Conscience in China begåtts av den kinesiska staten, inför internationell domstol.

Låt mig börja med att slå fast att regeringen är oroad över läget för de mänskliga rättigheterna i Kina. I våra möten med kinesiska företrädare tar vi löpande upp frågor på området. Regeringens hållning är att alla människor ska ha rätt att utöva sin tro utan att riskera förföljelse eller trakasserier.

I år gav regeringen ut en uppdaterad rapport om situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kina, samtidigt med rapporter om andra asiatiska länder. Rapporten bekräftar bilden av att situationen för de medborgerliga och politiska rättigheterna i Kina är allvarlig. I rapporten framgår att inskränkningar i möjligheterna att tillvarata sina mänskliga rättigheter är särskilt förekommande i regionen Xinjiang. Därtill är religiösa rörelser som i Kina klassificeras som sekter, däribland Falun Gong, särskilt övervakade. Regering ser allvarligt på de anklagelser som framförs angående så kallad organhandel i Kina. EU:s utrikestjänst EEAS har flera gånger uttryckt sin oro över bristen på tillgänglig statistik rörande organtransplantationer i Kina.

Vi arbetar aktivt för att EU ska vara tydlig i dialogen med Kina, vilket också slogs fast i EU:s Kinastrategi som antogs 2016, liksom i multilaterala fora om mänskliga rättigheter. EU:s och Kinas dialog om mänskliga rättigheter är en särskilt viktig plattform. Det senaste mötet inom ramen för denna dialog var i april 2019.

I november 2018 avhandlades situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina inom FN:s universella granskningsmekanismen (UPR), en process där Sverige gav rekommendationer till Kina syftande till att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna i landet. Vid FN:s råd för de mänskliga rättigheterna gjorde Sverige i juli och i september ett nationellt anförande i den allmänna debatten under dagordningspunkt fyra (människorättssituationer som kräver rådets uppmärksamhet), där Sverige bland annat uppmanade Kina att respektera minoriteters rätt att uttrycka sin religion och kultur.

Stockholm den 19 september 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.