Copyrightdirektivet

Skriftlig fråga 2019/20:70 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-27
Överlämnad
2019-09-30
Anmäld
2019-10-01
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I tidigare samtal har jag för Centerpartiets räkning lyft vår oro över copyrightdirektivet och implementeringen av detta i Sverige samt regeringens inställning till artiklarna 15 och 17 – tidigare artiklarna 11 och 13. 

Nu har Frankrike implementerat direktivet, och det har direkt fått en av de konsekvenser som Centerpartiet har varnat för, nämligen att plattformar, i detta fall Google, utesluter nyhetsmedier som vill ha betalt för länkar. 

Med direktivet blir det därmed inte ökade intäkter till nyhetsmedier, vilket regeringen annars tidigare angett som en av orsakerna till att inte vilja ha ändringar i direktivet. Direktivet kommer i stället – så som Centerpartiet varnade för – att leda till mindre trafik till mediesajter och därmed mindre intäkter. 

Det tomrum som uppstår när etablerade mediekanaler inte längre finns i flödet kommer att fyllas av andra kanaler. Kanaler som ofta kan ha andra syften än demokratisk dialog och nyhetsförmedling. Ibland rent av kanaler med stöd av främmande makter. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Delar ministern oron att en franskinspirerad implementering i Sverige kan få negativa effekter för nyhetsförmedlingen, och avser ministern att ta med dessa erfarenheter i den svenska implementeringen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:70 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:70 av Niels Paarup-Petersen (C)
Copyrightdirektivet

Niels Paarup-Petersen har frågat mig om jag delar oron att en franskinspirerad implementering (av artikel 15 i EU:s nya upphovsrättsdirektiv) i Sverige kan få negativa effekter för nyhetsförmedlingen, och om jag avser att ta med dessa erfarenheter i den svenska implementeringen.

EU:s nya upphovsrättsdirektiv ska vara genomfört i medlemsstaterna i juni 2021 och arbetet med att ta fram en departementspromemoria med förslag till hur detta bör ske i Sverige inleddes före sommaren. Närmare 100 myndigheter, organisationer och företag har getts möjlighet att delta i en referensgrupp för genomförandet och intresset har varit mycket stort. Inom ramarna för det arbetet kommer också de närmare formerna för hur artikel 15 bör genomföras att övervägas.

Det kan samtidigt konstateras att regeringen under förhandlingarna om direktivet konsekvent verkade för att artikel 15 skulle begränsas i så stor utsträckning som möjligt. Tillsammans med andra kritiska medlemsstater lyckades vi också med detta i flera viktiga avseenden, bl.a. berörs länkning inte alls av den nya rättigheten.

Direktivet påverkar inte möjligheterna att länka, utan enbart i vilken utsträckning man i samband med länkning eller i andra sammanhang kan använda sig av utdrag ur t.ex. en artikel.

Den nya rättigheten ger tidningsutgivarna en möjlighet, men inte någon skyldighet, att förhandla fram villkor för andras användning av deras material. Bestämmelserna hindrar alltså inte att en tidningssida som vill att deras material ska användas på samma sätt som i dag väljer att tillåta detta.

Det är angeläget att alla berörda parter får komma till tals inom ramarna för det genomförandearbete som nu inletts innan regeringen tar närmare ställning till hur direktivet bör genomföras. Regeringen har dock inte något intresse av att gå längre än vad direktivet kräver.

Stockholm den 9 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.