EU:s fiskeavtal med Marocko

Skriftlig fråga 2019/20:700 av Lotta Johnsson Fornarve (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-19
Överlämnad
2019-12-20
Sista svarsdatum
2020-01-03
Anmäld
2020-01-14
Svarsdatum
2020-01-14
Besvarad
2020-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

År 2016 beslutade EU-domstolen att handels- och jordbruksavtalet mellan EU och Marocko inte gäller västsahariska varor. EU och Marocko kan inte teckna associations- och handelsavtal om Västsahara, eftersom Västsahara inte tillhör Marocko. År 2018 beslutade EU-domstolen att fiskeavtalet mellan Marocko och EU inte heller gäller Västsahara. Domarna gör klart att avtal som omfattar Västsahara måste förhandlas med det västsahariska folket och då genom den av FN utsedda legitima representanten Polisario. Trots det tog EU-kommissionen fram ett nytt associations- och handelsavtal samt ett fiskeavtal med Marocko som inkluderar Västsahara. Sverige lade ned sin röst i omröstningen gällande associations- och handelsavtalet, när man borde ha röstat nej. Sverige röstade dock, som enda EU-land i ministerrådet, nej till fiskeavtalet 2018.

I röstförklaringen skrev Sverige bland annat följande: Sverige kommer att rösta emot rådets beslut för fiskeavtalet mellan EU och kungadömet Marocko. När mandatet antogs i april, förklarade Sverige att dess stöd för ett framtida avtal skulle vara beroende av att avtalet helt och fullt respekterade internationell lag, inklusive domarna från EU-domstolen. Vidare skrev Sverige: Sverige intygar åter att det är mycket viktigt att Västsaharas folk godkänner avtalet. Efter att ha värderat avtalet och den genomförda processen noterar Sverige att vitala organisationer som representerar Västsaharas folk inte har gett sitt medgivande till avtalet. Därför är Sveriges slutsats att EU-domstolens legala krav inte har uppfyllts och Sverige kan därför inte godkänna avtalet.

År 2019 röstade EU-parlamentet för ett fiskeavtal mellan EU och Marocko, i strid mot folkrätten eftersom det inkluderar det ockuperade Västsahara. Avtalet strider därmed även mot två separata domslut från EU-domstolen. Marockos plundring av Västsaharas råvaror är en av grundorsakerna till ockupationen, där fisket är en mycket väsentlig del. Sverige måste verka för att stoppa plundringen av Västsahara och bidra till en fredlig lösning på konflikten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att verka för att Sverige agerar till försvar för folkrätten och västsahariernas rätt till sitt land genom att kräva att fiskeavtalet mellan EU och Marocko annulleras med hänvisning till domen i EU-domstolen från den 27 februari 2017 (prövning enligt artikel 263 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt)?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:700 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/03276/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:700 av Lotta Johnsson Fornarve (V) EU:s fiskeavtal med Marocko

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig om jag avser att verka för att Sverige agerar till försvar för folkrätten och västsahariernas rätt till sitt land genom att kräva att fiskeavtalet mellan EU och Marocko annulleras med hänvisning till domen i EU-domstolen från den 27 februari 2017 (prövning enligt artikel 263 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt).

Jag uppfattar det som att frågan avser domen den 27 februari 2018 angående prövning enligt artikel 267 i EUF-fördraget.

Regeringen står bakom västsahariernas rätt till självbestämmande enligt folkrätten och ger fullt stöd till FN:s ansträngningar som syftar till att finna en rättvis, varaktig och ömsesidigt godtagbar politisk lösning på konflikten.

När det gäller EU:s fiskepartnerskapsavtal med Marocko har Sverige, med hänvisning till folkrätten, avstått eller röstat nej när frågan behandlats i rådet.

Exempelvis röstade Sverige nej när Europeiska unionens råd den

29 november 2018 godkände ett nytt fiskepartnerskapsavtal med tillhörande protokoll mellan EU och Marocko. Avtalet antogs slutgiltigt i rådet den

4 mars 2019, och Sverige röstade återigen nej till ingående av avtalet.

Front Polisario har yrkat att Europeiska unionens tribunal ska ogiltigförklara rådets beslut (EU) 2019/441 av den 4 mars 2019 om ingående av partnerskapsavtalet om hållbart fiske mellan Europeiska unionen och Konungariket Marocko, dess genomförandeprotokoll och skriftväxlingen som åtföljer avtalet. Tribunalen har ännu inte tagit ställning till Front Polisarios överklagande och tribunalens bedömning av överklagandet av det nya fiskepartnerskapsavtalet inväntas.


Stockholm den 14 januari 2020

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.