Till innehåll på sidan

Placering av barn i familjehem där brottsutredning pågår

Skriftlig fråga 2019/20:71 av Carina Ståhl Herrstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-30
Överlämnad
2019-10-01
Anmäld
2019-10-02
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I dag placeras barn i familjehem där någon misstänkts för brott. Nu senast kunde vi läsa om ett barn i Vänersborg som placerades i ett familjehem där mannen misstänktes för våldtäkt mot barn, detta utan att socialtjänsten fick reda på brottsmisstankarna. Mannen hade anhållits flera månader innan, och brottsutredningen pågick när barnen placerades i hemmet. Till slut dömdes mannen till 3,5 års fängelse för att ha våldtagit en flicka på ett statligt ungdomshem där han jobbade. De nuvarande reglerna gjorde att kommunen och socialtjänsten aldrig fick information om polisutredningen.

Detta är inte första gången som detta sker. Regeringen måste utreda om kommunerna ska få information om vissa brottsmisstankar, till exempel att uppgifter ur misstankeregistret lämnas ut redan vid anhållandet och inte först vid ett åtal. Frågan är förstås komplex eftersom man å ena sidan måste ta hänsyn till den personliga integriteten och att man är oskyldig till dess man är dömd, men å andra sidan riskeras det att barn placeras i en familj där det pågår allvarliga polisutredningar och där barnen lätt kan bli nya offer.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur tänker ministern agera för att inte fler barn ska placeras i ett familjehem där det pågår en brottsutredning av vissa brott som till exempel våldtäkt mot barn?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:71 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/04052/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:71 av Carina Ståhl Herrstedt (SD)
Placering av barn i familjehem där brottsutredning pågår

Carina Ståhl Herrstedt har frågat mig hur jag tänker agera för att inte fler barn ska placeras i ett familjehem där det pågår en brottsutredning av vissa brott som till exempel våldtäkt mot barn.

Som Carina Ståhl Herrstedt nämner är frågan komplex eftersom den behandlar både barns rätt till säkerhet och frågan om respekt för den personliga integriteten. Det är oerhört viktigt att barn och unga som placeras utanför hemmet tillförsäkras trygghet och säkerhet. Socialnämnden kan i dag, i samband med en utredning av ett tilltänkt familjehem, begära att få ta del av uppgifter ur polisens misstankeregister som omfattar misstanke om brott för vilket åtal har väckts. Att åtal måste vara väckt beror på att uppgifterna i misstankeregistret är integritetskänsliga. Integritetsaspekten gör sig särskilt gällande under tiden för en pågående brottsutredning.

Jag anser att det viktigaste sättet att förhindra att tryggheten och säkerheten för barn som placeras i familjehem äventyras är att socialnämnderna fullföljer det ansvar som åligger dem både inför och under en placering. Socialnämnden har inför en placering ett stort ansvar att beakta samtliga omständigheter som kan äventyra tryggheten och säkerheten. Utdrag från misstankeregistret utgör endast en begränsad del. Socialnämnden har ett ansvar att göra en samlad bedömning av hemmets lämplighet och en utredning av ett familjehem måste vara så noggrant genomförd att den kan leda fram till en välgrundad bedömning av hemmets lämplighet. Det innebär bland annat att uppgifter ska inhämtas från flera olika källor och referenser på varje tilltänkt familjehemsförälder ska begäras från minst två av varandra oberoende personer. Socialnämnden har under tiden för en placering en skyldighet att noga följa vården av barnet. Det innebär bland annat regelbundna personliga besök och samtal med barnet. Det är viktigt att uppföljningen bedrivs systematiskt och är regelbunden. Syftet med uppföljningen är att se till att barnet har det bra.

Mot bakgrund av de brister som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har lyft i sin tillsynsrapportering gällande den sociala barn- och ungdomsvården, har regeringen gett myndigheten i uppdrag att genomföra fördjupade analyser av tillsynens resultat. Av analysen ska det framkomma vilka de eventuella bristerna är i handläggningen samt vilka framgångsfaktorer som finns. Analysen ska bland annat omfatta socialnämndernas uppföljning av placerade barn och unga. Uppdraget ska slutredovisas senast den 22 februari 2020.

Stockholm den 9 oktober 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.