En fri och oberoende journalistik

Skriftlig fråga 2019/20:717 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-20
Överlämnad
2019-12-23
Sista svarsdatum
2020-01-07
Anmäld
2020-01-14
Svarsdatum
2020-01-14
Besvarad
2020-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Den 17 mars skrev statsrådet Peter Eriksson om regeringens demokratioffensiv. Bland annat nämns att det är viktigt att invånare i länder i Östeuropa, västra Balkan och Turkiet har tillgång till fri och oberoende journalistik. Moderaterna välkomnar denna insikt och demokratioffensiv men noterar samtidigt att biståndsministern som intervjuades nyligen ville att svenska medier skulle bevaka biståndsfrågor bättre och ge särskilt utrymme kring den politiska frågan om utgiftsmål för biståndet på 1 procent av bni. Tidningen Dagen rapporterar: Den viktigaste uppgiften för honom som minister just nu när det gäller att försvara biståndet är att få medier att engagera sig mer i frågan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att få medierna att engagera sig mer i biståndsdebatten för en uppslutning bakom den politiska idén om ett utgiftsmål för biståndet på 1 procent av bni och detta arbete i ljuset av den proklamerade demokratioffensiven i fråga om en fri och oberoende journalistik?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:717 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:717 av Hans Wallmark (M) En fri och oberoende journalistik

Hans Wallmark har frågat mig hur jag och regeringen avser att få medierna att engagera sig mer i biståndsdebatten för en uppslutning bakom den politiska idén om ett utgiftsmål för biståndet på 1 procent av BNI och detta arbete i ljuset av den proklamerade demokratisatsningen i fråga om en fri och oberoende journalistik.

Det är med tillfredsställelse jag noterar att Hans Wallmark ansluter sig till regeringens demokratisatsning.

Utgångspunkten för intervjun i tidningen Dagen var Sidas opinionsundersökning om svenska folkets inställning till bistånd. Resultatet var att det fortfarande finns en klar majoritet som stödjer biståndsarbetet och i den omfattning vi har idag eller mer. Undersökningen visar dock att stödet har minskat. Undersökningen visar också att kunskapen om bistånd är svag.

Min åsikt är att de många utmaningar vi står inför på det globala planet och hur vi i Sverige kan bidra till att de löses behöver diskuteras mer i offentligheten. Det är i och för sig en vanlig åsikt bland politiker i länder med en fri press att deras frågor syns och granskas för lite. Jag kan konstatera att Moderaternas besked om att de vill ha stora nedskärningar av det svenska biståndet har bidragit till att frågan kommer upp till diskussion. Så jag vill av det skälet passa på att tacka Hans Wallmark och Moderaterna för delaktighet i den viktiga debatten om svenskt bistånd. Jag tror att det kan bidra till en ökad uppmärksamhet och intresse, också från medierna, vilket är välkommet.

Stockholm den 14 januari 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.