Journalisters säkerhet

Skriftlig fråga 2019/20:718 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-20
Överlämnad
2019-12-23
Besvarad
2020-01-07
Sista svarsdatum
2020-01-07
Svarsdatum
2020-01-07
Anmäld
2020-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I en undersökning från JMG i samarbete med Journalistförbundet konstaterades att hotet mot journalister ökar. Enligt undersökningen har närmare 30 procent av de tillfrågade journalisterna utsatts för hot under det senaste året.

Den 12 december 2019 livesände journalisten Joakim Lamotte om de senaste händelserna i det utsatta området Kronogård i Trollhättan. Lamotte bedriver en grävande journalistik om förhållandena i landets utsatta områden och har etablerat sig som en inflytelserik men för makten kontroversiell aktör i sociala medier. Under besöket i Trollhättan blev Lamotte attackerad av en mobb som hotade och misshandlade honom. Detta inför poliser som ej ingrep. Oavsett vad man tycker om Lamottes format för att förmedla sin journalistik förtjänar han ändock skydd i sitt journalistiska arbete.

Det är oroande när inte ens närvarande poliser mäktar med att upprätthålla skyddet för medborgare och journalister. En fungerande journalistisk bevakning i hela landet är ett måste för alla människors rätt att få sina levnadsförhållanden bevakade. Utan journalistisk bevakning kan den politiska makten negligera missförhållanden som drabbar vissa områden och vissa grupper, det vill säga en sorts diskriminering.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkra journalisternas arbete i utsatta områden och i resten av landet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:718 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2019/02140/MD

Kulturdepartementet

Kultur- och idrottsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:718 av Angelika Bengtsson (SD)
Journalisters säkerhet

Angelika Bengtsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkra journalisters arbete i utsatta områden och i resten av landet.

Hot och hat som riktas mot journalister med anledning av deras yrkesutövning är ett hot mot det demokratiska samtalet och i förlängningen mot demokratin.

Under förra mandatperioden antog regeringen handlingsplanen Till det fria ordets försvar – åtgärder mot utsatthet för hot och hat bland journalister, förtroendevalda och konstnärer. Handlingsplanen omfattar tre åtgärdsområden: ökad kunskap, stöd till dem som utsätts och ett stärkt rättsväsende.

Som ett led i ett förstärkt arbete med att ge stöd till journalister har regeringen gett Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet i uppdrag att utveckla stödet till journalister och redaktioner som utsätts för hot och hat. Syftet är framförallt att förbättra stödet till frilansare, små redaktioner och mindre produktionsbolag. Regeringen följer också särskilt Polismyndighetens arbete på området. Regeringen har vidare aviserat att det straffrättsliga skyddet för journalister ska ses över.

Samhället behöver tydligare stå upp för journalisters demokratiska uppdrag. Hot och hat får aldrig normaliseras. Min ambition som kultur- och demokratiminister är att bidra till ett systematiskt arbete. I detta är arbetsgivare, myndigheter och det civila samhällets organisationer viktiga aktörer. Samtidigt måste var och en bidra till ett konstruktivt samtalsklimat fritt från hot och hat. Det är ett gemensamt ansvar att vända utvecklingen.

Stockholm den 7 januari 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.