Hån mot journalister

Skriftlig fråga 2019/20:720 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-20
Överlämnad
2019-12-27
Besvarad
2020-01-10
Sista svarsdatum
2020-01-10
Svarsdatum
2020-01-10
Anmäld
2020-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Förra veckan blev journalisten Joakim Lamotte misshandlad under sin webbsändning från det utsatta området Kronogården i Trollhättan. Poliser fanns närvarande men ingrep inte.

Lamotte bedriver, främst på sociala medier, en grävande journalistik om förhållandena i landets utsatta områden och har etablerat sig som en inflytelserik men för makten kontroversiell aktör. Journalister och företrädare för flera olika organisationer, bland annat Svenska Dagbladet, LO, Sveriges Radio och Sveriges Kommuner och Regioner, har hånat Lamotte efter händelsen. Det finns skäl att tro att representanter för regeringen ogillar Lamotte eftersom en politisk sakkunnig vid Regeringskansliet, gillat tweetar som hånat Lamotte efter händelsen.

När journalister hotas och misshandlas är det ett hot mot vår demokrati. Oavsett vad man tycker om Lamotte och hans format för att förmedla sin journalistik förtjänar han skydd i sitt journalistiska arbete.

Det är oförståeligt att så många hånar en journalist som blivit utsatt för våld i sitt arbete. Det är skrämmande när anställda på Regeringskansliet retweetar och gillar dessa hån i stället för att vara oroliga över de brott och övergrepp som begåtts.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Bör ministern markera mot hat och hot mot journalister som utför sitt demokratiska uppdrag, och vilka generella åtgärder vidtar ministern för att tydliggöra och stärka journalisters ställning?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:720 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/

02144/

MD

Kulturdepartementet

Kultur- och idrottsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:720 av Angelika Bengtsson (SD)
Hån mot journalister

Angelika Bengtsson har frågat mig om jag bör markera mot hot och hat mot journalister som utför sitt demokratiska uppdrag och vilka generella åtgärder jag vidtar för att tydliggöra och stärka journalisters ställning.

Hot och hat som riktas mot journalister med anledning av deras yrkesutövning är ett hot mot det demokratiska samtalet och i förlängningen mot demokratin. Min ambition som kultur- och demokratiminister är att bidra till ett systematiskt arbete för att stärka det demokratiska samtalet och demokratin.

I ett tidigare svar till Angelika Bengtsson har jag nyligen redovisat regeringens arbete för att förebygga och skydda journalister mot hat och hot utifrån den handlingsplan som antogs av den förra regeringen: Till det fria ordets försvar – åtgärder mot utsatthet för hot och hat bland journalister, förtroendevalda och konstnärer. Genom åtgärder som syftar till ökad kunskap, stöd till den som utsätts och ett stärkt rättsväsende ska skyddet för journalister stärkas.

Mediepolitikens övergripande mål är att stödja yttrandefrihet, mångfald, massmediernas oberoende och tillgänglighet samt att motverka skadlig mediepåverkan. De nationella mediepolitiska stöden syftar till att stärka förutsättningarna för en livskraftig mediesektor med en mångfald av starka, oberoende medier i hela landet och därigenom till att stärka yttrandefriheten.

Samhället behöver tydligare stå upp för journalisters demokratiska uppdrag. Därför har jag tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg bjudit in till ett rundabordssamtal i februari med särskilt fokus på journalisters straffrättsliga skydd och Polismyndighetens arbete. Syftet är att ta del av olika aktörers erfarenheter för att tillsammans tydliggöra inom vilka områden det krävs förbättringar.

Stockholm den 10 januari 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.