Till innehåll på sidan

Försvarsministerns kunskap om förfalskade uppgifter

Skriftlig fråga 2019/20:759 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-15
Överlämnad
2020-01-16
Anmäld
2020-01-17
Svarsdatum
2020-01-22
Sista svarsdatum
2020-01-22
Besvarad
2020-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt uppgifter i flera medier, vilka också har bekräftats av Försvarsmakten, har en person varit anställd i Försvarsmakten som officer bland annat på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten utan att ha en officersexamen. Personen i fråga ska enligt uppgifter ha förfalskat examensbevis.

Det är inte första gången mannen får jobb på falska akademiska meriter. I fjol avslöjade DN att han i två år jobbat som säkerhetsklassad chef på Kustbevakningen utan att ens ha studerat vid det universitet han uppgav i sitt cv. Trots att Kustbevakningen informerade Försvarsmakten, Säpo och Regeringskansliet om bluffen blev han handplockad av Försvarsmakten som stabschef för FN-styrkan i Mali, men stängdes av innan han åkte till Mali. Efter DN:s granskning har en utredning mot honom inletts.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Fick ministern ta del av den information som lämnades av Kustbevakningen till Regeringskansliet och vad gjorde ministern i så fall med informationen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:759 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)



Fö2020/00032/SUND

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:759 av Jörgen Berglund (M) Försvarsministerns kunskap om förfalskade uppgifter

Jörgen Berglund har frågat mig om jag fick ta del av den information som lämnades av Kustbevakningen till Regeringskansliet och vad jag i så fall gjorde med informationen.

I januari 2019 fick Försvarsdepartementet på tjänstemannanivå en kortfattad och övergripande information för kännedom från Justitiedepartementet. Av informationen framgick att det fanns en anställd på Kustbevakningen som inte varit sanningsenlig gällande vissa meriter vid ansökan om den tjänst som personen vid tidpunkten hade hos myndigheten.

Personen hade tidigare varit anställd hos Försvarsmakten. Kustbevakningen hade tagit personen ur tjänst och hade också informerat Försvarsmakten. Att det förhållit sig på detta vis bekräftas av Försvarsmakten som offentligt berättat att den information som Kustbevakningen lämnade till myndigheten faktiskt togs emot och att Försvarsmakten upprättat en säkerhetsrapport grundad på denna.

Ärendet bedömdes vara hanterat och det bedömdes inte finnas anledning att informera mig. Vid detta tillfälle hade Försvarsdepartementet inte heller den sammantagna bild som Dagens Nyheter senare redovisat.

Jag informerades om ärendet i samband med att Dagens Nyheter började rapportera om händelsen. Jag har kommenterat att uppgifterna är allvarliga och att Försvarsmakten får ta fullt ansvar.

Säkerhetsskyddslagen (2018:585) och Försvarsmaktens interna regelverk är tydliga i fråga om såväl krav på säkerhetsprövning som ansvarsförhållanden. Försvarsmaktens ansvar är därmed klargjort.

Stockholm den 22 januari 2020

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.