Depositionsavgifter för utländska åkerier

Skriftlig fråga 2019/20:772 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-17
Överlämnad
2020-01-20
Anmäld
2020-01-21
Svarsdatum
2020-01-29
Sista svarsdatum
2020-01-29
Besvarad
2020-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Alla transportslag behövs för att kunna förflytta gods och människor. För Sverige är import och export oerhört viktigt. Mycket som kommer till Sverige kommer med lastbil, både från åkerier i Sverige och från åkerier inom EU och utanför EU.

Tyvärr händer det ibland att åkerier, både inom EU och utanför EU, råkar ut för händelser som fortkörning, att fordon går sönder och behöver bärgas med mera. I en del fall kan inte föraren betala till exempel bärgning – eller så är företag i det land där åkeriet är registrerat inte alltid är villiga att hjälpa till. Detta innebär ibland att chaufförer får bo kvar i lastbilen och att lastbilen får stå kvar längs vägkanten, med följden att flera olika lagar och regler bryts. 

Ordning och reda är något vi vill ha på våra vägar. Vi vill att samma regler ska gälla för alla åkerier, oavsett om de är stationerade i Sverige eller utanför Sverige.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir då:

 

Är ministern villig att titta på möjligheten att låta åkerier från EU-länder och länder utanför EU betala en depositionsavgift när de kommer till Sverige, där avgiften ska kunna gå till försäkringskostnader, bärgning eller andra oförutsedda händelser?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:772 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2019/20:772 av Mikael Larsson (C)
Depositionsavgifter för utländska åkerier

Mikael Larsson har frågat mig om jag är villig att titta på möjligheten att låta åkerier från EU-länder och länder utanför EU betala en depositionsavgift när de kommer till Sverige.

Jag håller med Mikael Larsson om att det är viktigt att yrkestrafiken som trafikerar svenska vägar följer gällande lagar och regler. Regeringen har på senare år vidtagit en rad åtgärder för att skapa ordning och reda på vägarna. För att reglerna för yrkestrafiken ska få den styrande effekt som de syftar till är det av stor vikt att kontrollverksamheten av yrkestrafiken är effektiv och av tillräcklig omfattning. Mot den bakgrunden utsåg regeringen i augusti 2019 en särskild utredare att se över hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg bedrivs och lämna förslag på förbättrande åtgärder, inklusive organisatoriska åtgärder, för att fler ska följa reglerna på området.

När det gäller det specifika förslag Mikael Larsson frågar om vill jag påpeka att medlemsstater inom EU är förbjudna att ålägga företag olika avgifter beroende på i vilken medlemsstat företaget är etablerat.

Ordning och reda på vägarna är en prioritet för regeringen. Jag ser därför mycket positivt på vad vi lyckats åstadkomma i det så kallade mobilitetspaketet som just nu slutförhandlas inom EU. En viktig del av detta är att förbättra kontrollen genom att ha en tillförlitlig metod för att registrera när och var lastbilen har passerat en gräns och för att lokalisera lastnings- och lossningsverksamhet. Med andra generationens smarta färdskrivare kommer allt det att ske automatiskt. Den kommer att införas de närmaste åren för fordon som utför internationella transporter.

Jag kommer fortsatt att arbeta för att fler företag än i dag ska följa reglerna på yrkestrafikområdet.

Stockholm den 27 januari 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.