Till innehåll på sidan

Förverkande och förstörande av vapenmagasin hos kriminella

Skriftlig fråga 2019/20:777 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-20
Överlämnad
2020-01-20
Anmäld
2020-01-21
Svarsdatum
2020-01-29
Sista svarsdatum
2020-01-29
Besvarad
2020-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Jag ställde en interpellation kring definition av magasin till statsrådet Mikael Damberg den 9 december 2019. Statsrådet valde att svara på den interpellationen i en debatt som ägde rum den 20 december 2019. Under denna interpellationsdebatt gav statsrådet information som föranleder vidare frågeställningar från min sida.

Under debatten sa statsrådet Mikael Damberg att kriminella i dag vet hur lagstiftningen ser ut, så de delar på vapenmagasinet och pistolen och har magasinen liggande hemma. Då kan polisen ofta inte göra något. Ibland kan de göra det, till exempel om de ligger nära eller om man på något sätt kan binda vapenmagasinet till vapnet. Då kan de beslagtas.

Magasin som hittas i kriminell miljö har bara en funktion, och det är att vara föremål ägnade att orsaka skada på liv och hälsa. Dessa skulle därför utan problem kunna förverkas och förstöras med gällande lagstiftning. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Menar statsrådet att polisen i dag, med gällande lagstiftning, inte förverkar och förstör föremål som exempelvis vapenmagasin som hittas i kriminella miljöer och som tydligt är föremål ägnade att orsaka skada på liv och hälsa, och hur avser statsrådet att hantera problemet med kriminellas tillgång till vapen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:777 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:777 av Marléne Lund Kopparklint (M) Förverkande och förstörande av vapenmagasin hos kriminella

Marléne Lund Kopparklint (M) har frågat mig om jag menar att polisen idag, med gällande lagstiftning, inte förverkar och förstör föremål som exempelvis vapenmagasin som hittas i kriminella miljöer och som tydligt är föremål ägnade att orsaka skada på liv och hälsa. Marléne Lund Kopparklint har även frågat mig hur jag avser att hantera problemet med kriminellas tillgång till vapen.

Idag är det tillåtet att inneha vapenmagasin utan att ha licens för det. Detta innebär bl.a. att kriminella fritt kan inneha magasin utan att göra sig skyldiga till brott och att de särskilda regler om förverkande som finns i vapenlagen inte omfattar vapenmagasin. Föremål, t.ex. vapenmagasin, kan med stöd av bestämmelserna i 36 kap. 3 § brottsbalken och 27 kap. 14 a § rättegångsbalken under vissa förutsättningar beslagtas och förverkas, trots att innehav av föremålet inte är straffbart. Möjligheten att beslagta och förverka föremål med stöd av dessa bestämmelser är dock begränsad och förutsätter t.ex. att omständigheterna är sådana att det kan befaras att det aktuella föremålet kan komma till brottslig användning.

Polisen har i sitt dagliga arbete mot gängbrottslighet och våld vittnat om att vapenmagasin som påträffas inte alltid kan beslagtas och att man ibland tvingats återlämna dem till kriminella. Dessa förhållanden har framkommit i samtal med enskilda poliser under mina besök runt om i landet och problemen beskrivs även i remissvar som Polismyndigheten lämnat till regeringen. Polismyndigheten anser att en reglering av alla vapenmagasin på ett tydligt sätt skulle förbättra polisens möjligheter att stoppa illegalt användande av skjutvapen i Sverige. Vi behöver lyssna på polisen.

Regeringen ser mycket allvarligt på de kriminellas tillgång till illegala vapen. Därför har straffen för vapenbrott skärpts. Regeringen har även gjort en kraftig satsning på Tullverket för att kunna öka tullkontrollerna vid gränsen. Regeringen arbetar vidare internationellt för att förhindra illegal spridning av vapen och har genomfört amnestier av skjutvapen och ammunition. Utbyggnaden av polisen fortsätter, liksom Operation Rimfrost som bl.a. har som mål att beslag av vapen och sprängmedel ska öka.

Men vi behöver göra mer. Ytterligare straffskärpningar för synnerligen grovt vapenbrott och smuggling är på gång. En promemoria med detta ändamål remitterades i juli, remissvaren inkom i slutet av oktober. Promemorian föreslår exempelvis att Tullverkets möjligheter att upptäcka och förhindra illegal införsel av vapen utökas genom att myndighetens befogenheter att hålla kvar post- och kurirförsändelser som kan innehålla illegala vapen, vilka kan tas i beslag enligt smugglingslagen, förbättras. Ännu en pusselbit för att komma åt de kriminellas användning av vapen är att reglera löstagbara vapenmagasin. I proposition 2019/20:58 har regeringen föreslagit att det som utgångspunkt ska krävas tillstånd för att få inneha sådana magasin. Den föreslagna regleringen skulle ge polisen rätt att beslagta alla löstagbara magasin som påträffas hos kriminella och förbättra möjligheterna att stoppa skjutningarna innan de inträffar. Enligt förslaget kommer även böter eller fängelse upp till sex månader kunna dömas ut när kriminella innehar löstagbara vapenmagasin. För att lagförslaget inte ska drabba landets jägare och sportskyttar behöver de som har tillstånd eller rätt att inneha ett vapen för skjutning inte söka tillstånd för sina magasin så länge magasinen är avsedda för samma ändamål som tillståndet eller rätten att inneha vapnet. Jägare och sportskyttar har givetvis tillstånd för sina skjutvapen och har även en rätt att använda sina vapen till övning eller tävling och kommer även fortsättningsvis att kunna använda sina magasin till jakt eller målskytte, övning och tävling utan att tänka på att behöva söka tillstånd.

Stockholm den 29 januari 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.