Kunskapen om afrikansk svinpest

Skriftlig fråga 2019/20:789 av John Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-22
Överlämnad
2020-01-22
Anmäld
2020-01-23
Svarsdatum
2020-01-29
Sista svarsdatum
2020-01-29
Besvarad
2020-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sverige har kommit långt vad gäller myndigheters förebyggande arbete vid ett eventuellt utbrott av afrikansk svinpest i Sverige. Det är bra och viktigt att myndigheterna har tagit frågan om svinpesten på största allvar då ett eventuellt utbrott skulle få förödande konsekvenser för våra svinbönder runt om i landet.

Afrikansk svinpest är väl känt bland näringen men det saknas fortfarande ett förebyggande arbete vad gäller upplysning om situationen och utbredningen. I exempelvis Baltikum är afrikansk svinpest vanligt förekommande, och smittan är lätt att föra med sig om man inte är noga med att tvätta både skor och däck på hemvägen. Nu har även uppgifter kommit om att smittan upptäckts 12 kilometer från tyska gränsen. Skulle Tyskland, som är Europas största exportör av svinkött, drabbas kommer situationen att förvärras avsevärt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att upplysa och öka kunskapen om afrikansk svinpest och dess risker?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:789 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2020/00122/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:789 av John Widegren (M)
Kunskapen om afrikansk svinpest

John Widegren har frågat mig om vilka åtgärder jag kommer att vidta för att upplysa och öka kunskapen om afrikansk svinpest och dess risker.

Afrikansk svinpest (ASF) har spridits inom EU sedan 2014 och finns i flera länder i östra Europa samt i Belgien. Smittan är också spridd i flera länder i Asien. ASF utgör ett allvarligt hot mot EU:s jordbruk och bekämpningen av ASF är en högt prioriterad fråga som kräver globala åtgärder och samverkan. Det globala engagemanget visade sig tydligt vid den högnivåkonferens som anordnades av EU-kommissionen i Berlin den 17 januari 2020, där man diskuterade framtidens grisköttsproduktion under hotet av ASF.

Smittspridning kan ske via direktkontakt mellan djur, eller genom indirekt överföring via till exempel personer, transportbilar, redskap med mera. Smittan kan även spridas genom matavfall då viruset kan överleva under långa perioder i kylt eller fryst kött och i icke värmebehandlade fläskprodukter. Då smittspridning genom indirekt kontakt utgör en potentiell risk så är åtgärder för att öka medvetenhet om ASF och risker för smittspridning en mycket viktig åtgärd för att minska risken för introduktion av smitta till Sverige. Ökad medvetenhet är också en av de åtgärder som EU-kommissionen lyfter upp som viktigast i kampen för att kontrollera och förebygga sjukdomen. Inom EU finns redan pågående informationsinsatser och Statens jordbruksverk (Jordbruksverket) har också under 2019 genomfört ett antal olika kommunikationsinsatser till olika målgrupper såsom jägare, grishållare, allmänhet och turister för att belysa vikten av biosäkerhet och hur det går att undvika riskbeteenden.

Regeringen gav i maj 2019 Jordbruksverket i uppdrag att, tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt och Naturvårdsverket, bedöma och vid behov föreslå förebyggande åtgärder för att hindra introduktion och spridning av ASF till Sverige. Uppdraget redovisades den 31 oktober 2019 och i rapporten finns förslag på olika typer av kommunikationsinsatser i syfte att öka medvetenheten om smittrisker, och som därmed kan minska risken för introduktion och smittspridning. Av rapporten framgår också att Jordbruksverket, som ansvarar för att leda och samordna det förebyggande och förberedande arbetet kopplat till ASF, har planerat att genomföra flera av de förbyggande informationsinsatserna under 2020. Regeringen analyserar nu rapporten avseende vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas för att hindra att ASF sprids till Sverige.

Det förebyggande arbetet mot ASF kräver samverkan och insatser från många olika aktörer i samhället och regeringen har stort förtroende för att alla bidrar och arbetar aktivt med denna viktiga fråga.

Stockholm den 28 januari 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.