Till innehåll på sidan

Åtgärder mot ojämlikhet inom sjukförsäkringen

Skriftlig fråga 2019/20:804 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-23
Överlämnad
2020-01-24
Anmäld
2020-01-28
Svarsdatum
2020-02-05
Sista svarsdatum
2020-02-05
Besvarad
2020-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Riksrevisionen har i en rapport granskat om män och kvinnor bedöms likvärdigt i sjukskrivningsprocessen. Granskningen konstaterar att det finns tydliga skillnader i sjukskrivning mellan män och kvinnor vid samma nivå på den bedömda arbetsförmågan. Bland annat konstaterade Riksrevisionen att kvinnor som diagnostiserats med en lindrig eller medelsvår psykisk sjukdom är sjukskrivna 30 procent mer än män vid samma bedömning av arbetsförmågan. De osakliga könsskillnaderna är särskilt tydliga bland patienter som är 31–40 år, som inte har barn, som är högutbildade, som har en relativt hög inkomst och som företrädesvis arbetar i mansdominerade branscher. Ingenting i resultatet tyder på att skillnaden kan förklaras av att kvinnor har sämre hälsa än män eller av att män och kvinnor ofta arbetar i olika yrken eller i olika branscher. Granskningen ger däremot inte svar på om de osakliga skillnaderna beror på att kvinnor sjukskrivs mer, eller män mindre, än vad sjukförsäkringens regelverk medger. Enligt Riksrevisionen är båda alternativen möjliga, liksom en kombination av de två. 

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi blir därför:

 

Varför har inte statsrådet och regeringen tagit till sig Riksrevisionens tydliga kritik och förslag om att tillsätta en utredning för att se över hur vi kan fokusera på förebyggande åtgärder vid sjukskrivningar på grund av psykiatriska diagnoser, och varför har regeringen inte hörsammat riksdagens tillkännagivande för snart ett år sedan om en översyn av Försäkringskassans beslutsstöd?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:804 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)




Svar på fråga 2019/20:804 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Åtgärder mot ojämlikhet inom sjukförsäkringen

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig varför jag och regeringen inte tagit till sig Riksrevisionens tydliga kritik och förslag om att tillsätta en utredning för att se över hur vi kan fokusera på förebyggande åtgärder vi sjukskrivning på grund av psykiatriska diagnoser, och varför regering inte har hörsammat Riksdagens tillkännagivande för snart ett år sedan om en översyn av Försäkringskassans beslutsstöd.

Kvinnors sjukfrånvaro överstiger i betydande omfattning männens. Så har det varit under lång tid. Det är mycket som talar för att detta huvudsakligen beror på bristande jämställdhet i stort, som sedan avspeglas i sjukförsäkringen och kräver breda insatser för ökad jämställdhet. Därför har regeringen bl.a. fokuserat på att förebygga kvinnors sjukskrivningar genom att stödja insatser för att förbättra arbetsmiljön inom sektorer av arbetsmarknaden där många kvinnor arbetar, såsom exempelvis äldreomsorgen. Staten och Sveriges kommuner och regioner har en överenskommelse om sjukskrivning och rehabilitering. Jämställdhet och frågor om våld i nära relationer, som kan vara en faktor bakom ohälsa och sjukfrånvaro, är integrerade i överenskommelsens insatsområden.

Regeringen har i skrivelsen Riksrevisionens rapport om jämställd sjukfrånvaro (skr. 2019/20:50) redovisat sin bedömning av Riksrevisionens rapport. Av rapporten framgår bl.a.– som även Riksrevisionen konstaterar –att breda satsningar gjorts för att förstå och att komma tillrätta med könsskillnaderna i sjukfrånvaron. Socialstyrelsen och Försäkringskassan redovisade i juni 2019 ett regeringsuppdrag om bättre dialog mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården (dnr S2018/00530/SF). I slutrapporten beskriver myndigheterna ett antal åtgärder som de ska vidta. Socialstyrelsen bör enligt slutrapporten bl.a. utreda förutsättningarna för att myndigheten skulle kunna göra jämförelser eller ta fram indikatorer på det försäkringsmedicinska området. Regeringen kommer att följa Socialstyrelsens och Försäkringskassans fortsatta arbete, särskilt när det gäller läkarintyg som underlag för sjukskrivning av män och kvinnor.

Elisabet Björnsdotter Rahm efterlyser även ett uppdrag till Försäkringskassan beträffande översyn av Försäkringskassans beslutsstöd. Regeringen beslutade om ett sådant uppdrag den 11 december 2019 (dnr. S2019/05192/SF).

Stockholm den 5 februari 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.