Till innehåll på sidan

Dispensmöjligheter för djursjukvårdare med arbetslivserfarenhet

Skriftlig fråga 2019/20:857 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-30
Överlämnad
2020-01-31
Anmäld
2020-02-04
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I dag råder det stor brist på kompetent personal inom djursjukvården. Det gäller framför allt veterinärer och djursjukskötare. Tidigare fanns det en dispensmöjlighet för de som hade utbildning inom djursjukvård – det vill säga djursjukvårdare/veterinärassistenter och djurvårdare – att ansöka om legitimation som djursjukskötare. Förutsättningarna var då att vederbörande bland annat skulle skriva en tentamen på Lantbruksuniversitetet och ha lägst sex års arbetslivserfarenhet. Dispensmöjligheten försvann emellertid den 31 december 2014, vilket har försämrat en redan ansträngd situation. Med tanke på den stora kompetensbristen bör dispensmöjligheten ses över.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Är statsrådet beredd att återinföra dispensmöjligheter för personer med utbildning och arbetslivserfarenhet inom djursjukvård att kunna ansöka om legitimation som djursjukskötare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:857 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2020/

00195/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:857 av Betty Malmberg (M)
Dispensmöjligheter för djursjukvårdare med arbetslivserfarenhet

Betty Malmberg har frågat mig om jag är beredd att återinföra dispensmöjligheter för personer med utbildning och arbetslivserfarenhet inom djursjukvård att kunna ansöka om legitimation som djursjukskötare.

Införandet av lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård innebar att kretsen av behörighetsreglerade yrken (djurhälsopersonal) utökades genom att bland annat legitimationsyrket djursjukskötare inrättades. För legitimation som djursjukskötare krävs examen i djuromvårdnad från högskoleutbildning på grundnivå. Yrkeskvalifikationer som förvärvats i ett annat land kan också vara grund för legitimation.

Enligt övergångsregler som gällde i fem år efter det att lagen trätt i kraft kunde även personer med minst sex års yrkeserfarenhet, vidareutbildning, praktiska färdigheter och avklarad examination ansöka om legitimation. Drygt 1 200 personer klarade examinationen. Enligt Statens jordbruksverk (Jordbruksverket) finns i dagsläget omkring 1 950 legitimerade djursjukskötare i landet.

Flera åtgärder har gjorts för att åtgärda bristen på legitimerade djursjuksökare. Sveriges lantbruksuniversitet har fördubblat antalet utbildningsplatser från 40 till 80. Jordbruksverket har föreskrivit om långtgående undantag som gör att djurvårdare, efter viss utbildning och erfarenhet, får utföra moment som ska vara förbehållna de som är legitimerade, till exempel att söva djur. Det så kallade snabbspåret för nyanlända veterinärer ger också ett värdefullt tillskott av djursjukskötare.

Djursjukvården expanderar och erbjuder alltmer avancerad vård. Den brottas också med personalbrist. Jag ser det dock i nuläget inte som en lösning att, som Betty Malmberg föreslår, införa en alternativ väg för personer att bli legitimerade djursjukskötare genom ett dispensförfarande.

Stockholm den 12 februari 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.