Sydsamiska mötesplatser för unga

Skriftlig fråga 2019/20:859 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-30
Överlämnad
2020-01-31
Anmäld
2020-02-04
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den samiska kulturen och de samiska språken har genom historien utmanats och trängts tillbaka. Trots detta lever kulturen och språken kvar, men deras bevarande inför framtiden är dock inte tryggad då få förmedlar, lever i och talar de samiska kulturella och språkliga variationerna. Det sydsamiska språket är särskilt utsatt då språkbytesprocessen pågått under längre tid i det sydsamiska området. Språk och kultur har starka band till varandra och trender följs ofta sida vid sida.

År 1973 bildades Sáminuorra (Samisk ungdom) där verksamheten har breddats med åren till fler och fler samiska ungdomsgrupper. Förbundet arbetar bland annat med att skapa mötesplatser för samiska ungdomar och med att skapa debatt och opinion i aktuella frågor, det anordnar kurser och läger och arbetar för att stärka språk och kultur.

Rätten till sin kultur och sitt språk är en fråga om rätten till sin identitet. Eftersom exempelvis det sydsamiska språket är särskilt utsatt är det viktigt med mötesplatser för unga i det sydsamiska området. Att stötta och uppmuntra initiativ i enlighet med detta bör vara ett intresse för alla som värnar Sveriges kulturarv, då det samiska kulturarvet är en del av det.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser regeringen att arbeta för att möjliggöra fler sydsamiska mötesplatser för unga?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:859 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/

00129/CSM

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:859 av Cassandra Sundin (SD)
Sydsamiska mötesplatser för unga

Cassandra Sundin har frågat mig om regeringen avser att arbeta för att möjliggöra fler sydsamiska mötesplatser för unga.

Ungdomar i Sverige ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Regeringen värnar och stödjer barn och ungdomars självständiga organisering och inflytande i samhället genom förordningen (2011:65) om statsbidrag till barn- och ungdomsorganisationer. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fördelar på uppdrag av regeringen årligen ca 230 miljoner kronor genom förordningen. Statsbidraget används bland annat till att möjliggöra fysiska mötesplatser för unga. Den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra har under de senaste åren erhållit stöd för sin verksamhet.

Utifrån målen i den minoritetspolitiska strategin genomför regeringen en rad åtgärder för att stärka urfolket samernas, judarnas, romernas, sverigefinnarnas och tornedalingarnas språk och kultur. Ett av målen är att stoppa språkbytesprocessen bland annat genom att unga samer bereds möjligheter att träffas. Sametinget finansierar årligen genom sitt kulturanslag Gaaltije sydsamiskt kulturcentrum som förutom en mötesplats utgör en arena för sydsamisk kultur.

Stockholm den 12 februari 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.