Utökad klampningstid

Skriftlig fråga 2019/20:873 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-03
Överlämnad
2020-02-04
Anmäld
2020-02-05
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Före valet 2014 var det flera företrädare för Socialdemokraterna som menade att man skulle klampa på riktigt, det vill säga klampningen skulle inte vara tidsbestämd utan pågå tills brister hos fordon eller åkeri var åtgärdade.

I dag är fortfarande tiden för klampning satt till 36 timmar.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Avser ministern att ta bort tidsangivelsen på 36 timmar och i stället låta klampningen pågå tills bristerna hos fordonet, transporten eller åkeriet är åtgärdade? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:873 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/00312/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:873 av Sten Bergheden (M)
Utökad klampningstid

Sten Bergheden har frågat mig om jag avser att ta bort tidsangivelsen på 36 timmar och i stället låta klampningen pågå tills brister hos fordonet, transporten eller åkeriet är åtgärdade.

Jag vill börja med att framhålla att det före valet 2014 inte fanns någon möjlighet att klampa fordon. Det var den tillträdande regeringen som skyndsamt införde rätten att omhänderta fordonsnycklar eller att förse ett fordon med en mekanisk, elektronisk eller annan typ av låsanordning för att säkerställa efterlevnaden av beslut om att fordonet inte får fortsätta färden.

Regeringen har därefter skärpt reglerna genom att förlänga tiden för klampning från 24 timmar till 36 timmar. Tidsgränsen är satt bl.a. med beaktande av proportionalitetsprincipen. I det fall fordonets skick eller beskaffenhet utgör en påtaglig fara för trafiksäkerheten får åtgärden bestå till dess bristen är avhjälpt. Där finns ingen bortre tidsgräns.

Ordning och reda på vägar och schyssta villkor är högt prioriterat av regeringen och ett flertal åtgärder har införts utöver klampning, såsom höjda sanktionsavgifter, skärpt beställaransvar och öronmärkta resurser för utbildning av poliser och bilinspektörer i cabotagekontroller. Regeringen har tillsatt en utredning som har i uppdrag att bl.a. se över hur kontrollverksamheten av yrkestrafik på väg bedrivs och lämna förslag på förbättrande åtgärder, däribland en samlad organisation för kontrollverksamheten.

Stockholm den 11 februari 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.