Legionella i kyltorn

Skriftlig fråga 2019/20:901 av Eric Palmqvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-05
Överlämnad
2020-02-06
Anmäld
2020-02-07
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Kyltorn är en anläggning som kyler ned vatten genom avdunstning. Bland annat används kyltorn för luftkonditionering och inom industrin. Den stora fördelen med kyltorn jämfört med torr kyla är att kyltornens elförbrukning ligger på ungefär hälften av torr kyla.

Legionellabakterien kan orsaka legionärssjuka, vilket är en svår typ av lunginflammation. Bakterien förekommer i vanligt vatten, och sjukdomen kan spridas via kranar och duschar. Legionella förökar sig som mest mellan 25 och 35 grader, en temperatur som kyltorn verkar vid.

Senaste utbrottet i Sverige från kyltorn var i Kista 2017. Åtta smittades av legionella, och fyra dog. Innan det slog bakterien till i Lidköping 2004 och i Västerås 1979.

Norge drabbades av ett större legionellautbrott under 00-talet då många människor dog, vilket ledde till att Norge införde en lag som helt förbjuder användning av öppna kyltorn. Det kan vara så att ett kyltornsförbud i Sverige vore en väl drastisk åtgärd, men en översyn av regelverket kring kyltorn behöver göras i samverkan med organisationer och aktörer inom industri och näringsliv.

Det är ett faktum att legionellasmittan har drabbat människor tidigare via just kyltorn och att det kan hända igen om regeringen inte agerar. Mot bakgrund av det anförda vill jag rikta följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern och regeringen att verka för införandet av ett regelverk gällande användning och underhåll av kyltorn för att motverka framtida utbrott av legionellasmitta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:901 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



M

2020/

00

202

/

Me

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:901 av Eric Palmqvist (SD)
Legionella i kyltorn

Eric Palmqvist har frågat socialministern om hon avser att verka för införandet av ett regelverk gällande användning och underhåll av kyltorn
för att motverka framtida utbrott av legionellainfektion. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Alla verksamheter som kan orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön ska följa de krav som ställs i miljöbalken. Där anges bland annat att skyddsåtgärder ska utföras och försiktighetsmått vidtas. Det ställs också krav på att verksamhetsutövaren ska skaffa sig den kunskap som behövs för att skydda människors hälsa. Dessa krav gäller oavsett om verksamheten är tillståndspliktig, anmälningspliktig eller får bedrivas utan tillstånd eller anmälan. För att säkerställa att legionellabakterier inte bildas är det grundläggande att verksamhetsutövare har rutiner som säkerställer att kraven enligt miljöbalken efterlevs. Jag ser mycket allvarligt på de tidigare inträffade dödsfallen och vill betona hur viktigt det är att rutinerna efterföljs.

I miljöbalken finns krav på regelbunden kontroll av verksamhet som kan påverka människors hälsa eller miljön. Den som är ansvarig för en verksamhet är skyldig att vidta de skyddsåtgärder som behövs för att förebygga, hindra och motverka eventuella skador och olägenheter för människors hälsa. Verksamhetsutövarens s.k. egenkontroll innefattar t.ex. rutiner för rening av utrustning och fortlöpande bedömning av risker.

Kyltorn är i sig inte en tillstånds- eller anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet, men kan ingå i en verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig. Om ett kyltorn är en del i en process i en verksamhet som omfattas av tillstånds- eller anmälningsplikt, omfattas även kyltornet av anmälan
eller tillståndet.

I dag finns inget nationellt register över kyltorn eller var de finns och regeringen är medveten om den problematik som detta kan innebära för smittspårning i samband med utbrott.

Stockholms stad har föreslagit att kyltorn ska bli föremål för anmälningsplikt enligt tillämpligt regelverk. Begäran har remitterats till berörda myndigheter. Ärendet bereds för närvarande inom Regeringskansliet för att utreda vad som är en lämplig åtgärd.

Stockholm den 12 februari 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.