Barn i kläm i vårdnadstvister

Skriftlig fråga 2019/20:903 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-06
Överlämnad
2020-02-07
Anmäld
2020-02-11
Svarsdatum
2020-02-19
Sista svarsdatum
2020-02-19
Besvarad
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Antalet vårdnadstvister ökar. Fall som avgörs i domstol har fördubblats under de senaste tio åren. Enligt en familjerättsjurist som nyligen talade om sakområdet i medierna hamnar många vårdnadstvister i domstol för att det är möjligt, då det är enkelt att få upp sitt fall som domstolsärende. På vägen dit är tvisterna tunga, med bråk och osämja. Här behövs bättre stöd till vårdnadshavare innan fall tas upp till domstol. Tidig medling används med framgång i vårt grannland Norge, och Sverige borde kunna använda ett liknande system.

Ett stort problem är att barn hamnar i kläm i vårdnadstvister i domstol. Då föräldrar bråkar och har svårt att komma överens används barnet ofta som vapen mot den andre föräldern. Där hamnar barnet i lojalitetskonflikt, vilket blir påfrestande för barnet. Barn har rätt att älska och ha tillgång till båda föräldrarna, men domstolen gör ett val på grund av de skrivningar som finns om att föräldrar ska kunna samarbeta.

Barnet har också behov av andra i sin omgivning, och det kan finnas täta band mellan barnet och syskon, mor- eller farföräldrar samt andra anhöriga som inte tas med i processen. Det är uppenbart att barn ofta far illa i dessa ibland mycket utdragna processer, som dessutom kan upprepas flera gånger. De kan få tillitsproblem och svårt att klara skolan, och de blir stressade och oroliga. 

Enligt lagen ska fokus ligga på barnens bästa. Trots det är det föräldrarnas intressen som tas till vara genom juridiska ombud, och det är främst ur föräldrarnas perspektiv som vårdnaden diskuteras och lösningar presenteras. Mycket lite fokus hamnar på barnets behov av sina föräldrar och andra anhöriga, där till exempel syskon och mor- och farföräldrar ofta helt glöms bort.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att säkra barnens rätt i vårdnadstvister och för att förbättra stödet innan vårdnadstvister blir domstolsfall?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:903 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/

00511/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:903 av Mikael Eskilandersson (SD) Barn i kläm i vårdnadstvister

Mikael Eskilandersson har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att säkra barnens rätt i vårdnadstvister och för att förbättra stödet innan vårdnadstvister blir domstolsfall.

Det är angeläget att reglerna om vårdnad, boende och umgänge är utformade för att säkerställa barnets bästa och för att minska risken för att barnet kommer till skada på grund av långvariga konflikter.

I de flesta fall är det bäst för barnet att föräldrarna kommer överens i frågor som rör barnet. Hur föräldrars möjligheter att nå en samförståndslösning kan utvecklas och förbättras och hur barnets rätt att komma till tals kan stärkas är några av de frågor som 2014 års vårdnadsutredning har haft i uppdrag att uppmärksamma och överväga. Utredningen lämnar flera intressanta och bra förslag. Förslagen syftar bl.a. till att öka förutsättningarna för föräldrar att komma överens utom rätta och att säkerställa barns rätt och delaktighet i processen. Barnet och barnets behov ska vara i centrum.

Det pågår nu ett arbete i Regeringskansliet med förslagen i vårdnadsutredningens betänkande. Som jag har framhållit tidigare är frågorna viktiga för regeringen och vi avser att återkomma.

Stockholm den 14 februari 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.