Turkiets användning av vit fosfor

Skriftlig fråga 2019/20:912 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-06
Överlämnad
2020-02-07
Anmäld
2020-02-11
Svarsdatum
2020-02-19
Sista svarsdatum
2020-02-19
Besvarad
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Hösten 2019 invaderades det förhållandevis fredliga och välfungerande kurddominerade området Rojava i nordöstra Syrien av jihadister understödda av Turkiet. Ett angrepp som fördömdes av den svenska regeringen och som med rätta kallats för ett brott mot folkrätten.

I samband med anfallet var vi många som också förfärades av vad vi såg, inte minst efter att ha sett fruktansvärda bilder som vittnade om grova krigsbrott – men också då flertalet av de styrkor som Turkiet använt sig av tidigare varit anslutna till grupper som Islamiska staten eller al-Qaida.

I ett schweiziskt laboratorium har man nu kunnat avslöja att hudskadorna på en kurdisk soldat som skadades i den turkiska attacken mot Sere-Kaniye (Ras al-Ain) var resultatet av vit fosfor. Förra veckan kunde även tidningen al-Nahar redogöra för en rapport som bekräftade att den turkiska militären använt sig av fosforbomber i sin attack, där många, varav de flesta civila, drabbats av allvarliga kemiska brännskador.

Då allt tyder på att Turkiet och/eller deras allierade jihadister använt sig av internationellt förbjudna vapen i sitt angrepp på Ras al-Ain önskar administrationen i Rojava att en internationell utredning inleds.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att genom exempelvis FN verka för att en internationell utredning ska tillsättas i syfte att reda ut vad som hänt, för att eventuella turkiska krigsförbrytare ska kunna ställas till svars, eller att på annat sätt lyfta detta med turkiska företrädare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:912 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:912 av Markus Wiechel (SD) Turkiets användning av vit fosfor

Markus Wiechel har frågat mig hur jag förhåller mig till uppgifter att Turkiet har använt vit fosfor vid offensiven på syriskt territorium och om jag avser att verka för tillsättningen av en internationell utredning samt om jag på annat sätt avser att lyfta detta med turkiska företrädare.

Låt mig inleda med att slå fast att utvecklingen i nordöstra Syrien är kritisk. Det är med stor fasa vi ser det lidande som civila drabbas av.

Vi ser mycket allvarligt på uppgifterna om att civila kan ha skadats av vit fosfor. Det är under alla omständigheter förbjudet under folkrätten att använda vit fosfor mot civila. Huruvida vit fosfor har använts mot civila är dock uppgifter som inte kunnat säkerställas.

Jag har varit tydlig med att fördöma den turkiska militära offensiven i nordöstra Syrien som strider mot folkrätten. Redan innan offensiven inleddes framförde vi vår djupa oro till företrädare för Turkiet och varnade för de risker som en operation skulle medföra. Sedan dess har vi krävt att den måste få ett slut.

I EU har vi varit pådrivande för tydliga uttalanden, verkat för att EU ska införa ett vapenembargo mot Turkiet och föreslagit att EU tar fram optioner för ytterligare åtgärder. Vi har också verkat för att FN:s säkerhetsråd tar sitt ansvar för att förhindra ytterligare upptrappning.

Civila ska skyddas under väpnade konflikter. De stridande parterna har en skyldighet att respektera internationell humanitär rätt. Vid användningen av vapen i en väpnad konflikt, måste principerna om distinktion, proportionalitet och försiktighet under den internationella humanitära rätten följas. Ansvarsutkrävande för brott mot folkrätten, inklusive den internationella humanitära rätten, är en högt prioriterad fråga för Sverige.

Sverige verkar för att ansvarsutkrävande för de allvarliga internationella brott som begåtts inom ramen för konflikten i Syrien ska kunna komma till stånd, bl.a. genom stärkt finansiellt stöd till FN:s bevisinsamlingsmekanism IIIM, International, Impartial and Independent Mechanism. IIIM arbetar för att samla in, kartlägga och analysera bevisning avseende brott mot folkrätten som har begåtts i samband med den väpnade konflikten i Syrien för framtida lagföring, nationellt eller internationellt.

Stockholm den 19 februari 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.