Till innehåll på sidan

Åtgärder för att minska sjukskrivningarna

Skriftlig fråga 2019/20:92 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-02
Överlämnad
2019-10-03
Anmäld
2019-10-04
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Vid en granskning av antalet sjukskrivningar kan jag konstatera att 602 000 personer fick sjukpenning någon gång under året. 64 procent av dessa var kvinnor och 36 procent män. Det är en oroande utveckling och en stor ojämställdhet som kräver åtgärd snarast. Antalet sjukskrivningar har under 2019 minskat marginellt medan antalet sjukskrivningar med diagnosen psykisk ohälsa ökat stort. Majoriteten av de sjukskrivna är kvinnor.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att minska sjukskrivningarna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:92 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



S2019/04108/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:92 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Åtgärder för att minska sjukskrivningarna

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att minska sjukskrivningarna.

När den förra regeringen tillträdde hade vi under flera år haft en situation med stigande sjukrivningstal. Det fanns inte några tecken på utplaning. Försäkringskassans prognoser för 2019 pekade på ett sjukpenningtal på närmare 13,0. En av regeringens viktigaste uppgifter var att bryta denna utveckling. Sedan dess har ett stort antal åtgärder vidtagits. De vidtagna insatserna har resulterat i att sjukfrånvaron nu sjunker. Kvinnors sjukfrånvaro minskar snabbare än mäns. Sjukpenningtalet uppgår nu till 9,5. Försäkringskassans nuvarande prognos är att sjukpenningtalet kommer att fortsätta minska till 8,8 år 2022.

Jag kommer att fortsätta det påbörjade arbetet att utveckla sjukförsäkringen och att minska kvinnors sjukskrivningar samt motverka den psykiska ohälsan. I årets budgetproposition redovisas ett antal områden som behöver utvecklas. En utgångspunkt för detta arbete är att ingen ska behöva bli sjuk av sitt arbete och att all ohälsa som kan förebyggas också förebyggs. I detta sammanhang vill jag lyfta fram det ansvar arbetsmarknadens parter har. Under förra mandatperioden åtog sig arbetsmarknadens parter att arbeta för friskare arbetsplatser. Jag kommer att följa detta arbete och har förväntningar på resultat.

En annan utgångspunkt är att den som blir sjuk får ett bra stöd i olika skeden i sjukskrivningsprocessen för att kunna återgå i arbete. För att förbättra stödet till individen har regeringen bl.a. i budgetpropositionen förslagit att permanenta funktionen för rehabiliteringskoordinering inom vården.

Jag vill också nämna att regeringen har avsatt 1,8 miljarder kronor i en överenskommelse med SKL för att förstärka landstingens och kommunernas insatser avseende psykisk ohälsa. Regeringen har även gett utredningen Samordnad utveckling för god hälsa och nära vård (S 2017:01) ett tilläggsuppdrag att utreda förutsättningarna för att utveckla en ny form av skyndsamma och ändamålsenliga insatser inom primärvården vid lättare psykisk ohälsa.

Stockholm den 9 oktober 2019

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.