Till innehåll på sidan

Skolans värdegrund och barns utsatthet

Skriftlig fråga 2019/20:929 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-10
Överlämnad
2020-02-10
Anmäld
2020-02-11
Svarsdatum
2020-02-19
Sista svarsdatum
2020-02-19
Besvarad
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

På skolverkets hemsida står följande att läsa om skolans värdegrund:

Enligt styrdokumenten ska skolan genom sitt demokratiska uppdrag främja ett skolklimat där alla barn och elever känner sig trygga och respekterade. Vidare beskrivs att detta ska uppnås genom ett aktivt och systematiskt värdegrundsarbete som ska genomsyra undervisningen.

Styrdokumenten för utbildningen påverkas även av svensk och internationell rätt. Genom diskrimineringslagen förstärks skolväsendets ansvar att aktivt arbeta för att upptäcka, analysera, åtgärda och följa upp risker för diskriminering. Principen ur Barnkonventionen om barnets bästa och barnets rätt att uttrycka åsikter i alla frågor som rör barnet är också vägledande och finns med som utgångspunkt i skollagen.

Enligt information från branschorganisationen LRF Skåne framkommer det att barn i landet utsätts negativt under skoldagen på grund av sina föräldrars yrke och verksamhet inom livsmedelsindustrin och föräldrarnas företag på landsbygden.

Skolan ska vara en plats där undervisningen inte ska ta ställning och ändå är det precis det som sker.

Den 6 februari finns en artikel i Helsingborgs Dagblad med rubriken: Barn till lantbrukare pressas i skolan – stöttar varandra i nytt nätverk. I artikeln framkommer det att barn till skånska lantbrukare får stå till svars i klassrummet och att de får utstå trakasserier under skoltid. Detta har lett till att de bildat ett nätverk, LRF Kickers, för att hjälpa varandra.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström blir därför:

 

Vad avser ministern att göra för att stoppa den växande problematiken som här ovan anförs?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:929 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)




Svar på fråga 2019/20:929 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Skolans värdegrund och barns utsatthet

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har med hänvisning till en artikel publicerad i Helsingborgs Dagblad den 6 februari 2020 frågat mig vad jag avser att göra för att stoppa den växande problematiken med att barn i landet utsätts negativt under skoldagen på grund av sina föräldrars yrke och verksamhet inom livsmedelsindustrin och föräldrarnas företag på landsbygden.

Alla elever har rätt till en bra utbildning i en trygg miljö. Skolan ska vara en trygg plats där eleverna kan inhämta och utveckla såväl kunskaper som värden. Alla som arbetar i skolan ska enligt skollagen (2010:800) förmedla och förankra samhällets grundläggande värden. Skolan har ett demokratiskt uppdrag och personalen måste verka för att demokratins idéer blir vägledande i sitt arbete. Undervisningen i skolan ska vara saklig och allsidig, öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram.

Skolan ska vara fri från diskriminering och kränkande behandling. Trygghet och studiero är en förutsättning för elevernas lärande och utveckling. Utbildningen ska enligt skollagen utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Under 2019 infördes nya bestämmelser i läroplanerna för grundskolan och gymnasieskolan som tydliggör rektors särskilda ansvar för detta. Skolan har enligt skollagen och diskrimineringslagen (2008:567) en skyldighet att motverka alla former av kränkande behandling. Statens skolinspektion och Diskriminerings-ombudsmannen har tillsyn över att bestämmelserna i skollagen respektive diskrimineringslagen följs. I arbetsmiljölagen (1977:1160) finns krav på en god arbetsmiljö.

Statens skolverk har i uppdrag att genomföra kompetensutvecklings- och stödinsatser för att utveckla arbetet med skolans värdegrund, till exempel avseende trygghet, studiero och arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

För att stärka skyddet mot diskriminering och kränkande behandling för barn och elever i skolan har regeringen fattat beslut om direktiv till Utredningen om en effektiv och ändamålsenlig tillsyn över diskriminerings-lagen (dir. 2018:99 och 2019:63). Utredaren ska bland annat analysera hur tillsynen över bestämmelserna i diskrimineringslagen när det gäller det skollagsreglerade området i sin helhet kan flyttas till Skolinspektionen.

Av den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna framgår att det ska tas fram en nationell plan för studiero och trygghet i skolan.

Regeringen har vidtagit en rad konkreta åtgärder för att varje skola ska förebygga och hantera elevers utsatthet för kränkande behandling och diskriminering. Som med mycket annat i skolan behövs både tydliga bestämmelser och ett systematiskt utvecklingsarbete för att nå de resultat vi eftersträvar.

Vårt arbete med detta fortsätter.

Stockholm den 19 februari 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.