Granskning och revision av bistånd

Skriftlig fråga 2019/20:942 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-11
Överlämnad
2020-02-12
Anmäld
2020-02-13
Svarsdatum
2020-02-19
Sista svarsdatum
2020-02-19
Besvarad
2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det har i medier rapporterats om ytterligare en korruptionsskandal inom biståndet. Det handlar om 250 miljoner kronor till ett internationellt klimatbiståndsprojekt i Kenya.

Kenyas riksrevisor har konstaterat att den kenyanska myndigheten National Drought Management, som administrerat projektet där svenska skattebetalare bidragit med nästan en kvarts miljard, saknar redovisade kostnader för motsvarande 1 miljard svenska kronor – bara för ett enda budgetår.

Trots att misstankarna om korruption varit kända har Sida inte genomfört någon utredning eftersom man avtalat bort möjligheten att genomföra granskning och revision av projektet.

Det är många ytterst problematiska delar med de uppgifter som framkommit via medierna. Dels det uppenbara att människor i nöd inte får den hjälp som varit avsedd och att skattebetalarnas pengar förskingras bort i korruption, dels, och framför allt, Sidas ytterst anmärkningsvärda agerande. Att ingå ett avtal där man frånsäger sig rätten att granska och följa upp hur pengarna används skadar förtroendet både för bistandsbranschen och för statsförvaltningen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Har statsrådet kunskap om hur många fler avtal likt detta, där Sida frånsäger sig rätten att granska och kontrollera hur pengarna används, som Sida har ingått, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att försäkra sig om att Sida inte frånsäger sig rätten att utföra revision och granskning i framtiden? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:942 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartemente

t

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:942 av Magdalena Schröder (M)
Granskning och revision av bistånd

Magdalena Schröder har med anledning av ett inslag i medier om korruption, frågat mig om jag och regeringen har kunskap om antalet avtal som Sida ingått där Sida frånsäger sig rätten att granska och kontrollera hur pengarna används, och vilka åtgärder jag kommer att vidta för att försäkra mig om att Sida inte frånsäger sig rätten att utföra revision och granskning i framtiden.

Låt mig först konstatera att reportaget i TV4 som ligger till grund för denna riksdagsfråga är grovt missvisande. Det projekt TV4 pratar om och visar bilder på har aldrig fått stöd av Sida. Det är engelska DFID som stöder projektet. Sida har anmält reportaget till granskningsnämnden.

Sida avtalar inte bort möjlighet till kontroll över hur pengar används, varken beträffande FN eller andra avtalsparter. Sida begär och får rapportering om alla insatser som Sida finansierar. Dessa rapporter inkommer minst årligen, i vissa fall oftare, och Sidas handläggare och controllers granskar och bedömer varje rapport.

Därtill träffar Sida årligen alla avtalspartners. Vid dessa möten diskuteras ekonomisk uppföljning och resultatredovisning. I många fall träffar Sida eller ambassaderna sina avtalspartners oftare än så. I tillägg till detta görs fältbesök och projektuppföljning på plats där insatserna genomförs.

Alla Sidas samarbetspartners åtar sig i avtal att underställas årlig, kvalificerad och oberoende revision. Revision inom FN är inte att betrakta som ett undantag då det sker årlig extern revision i enlighet med de bestämmelser som alla medlemsstater har kommit överens om. Den externa och oberoende revisionen utförs i enlighet med internationell standard av United Nations Board of Auditors (UNBOA).

För insatser i svårt repressiva miljöer där extern revision av samarbetsparten kan medföra allvarliga säkerhetsrisker för enskilda personer kan undantag från revision ske. När det gäller denna typ av insatser avsäger sig Sida dock aldrig kontroll av själva insatsen. Även för dessa insatser begär Sida alltid en uppföljning och rapportering, såväl finansiell som icke-finansiell.

Sverige ställer därmed i genomförandet av biståndet alltid krav på god kontroll och åtgärder mot korruption i såväl multilaterala organisationer som i andra typer av bistånd. Sverige och Sida ser även kontinuerligt över hur uppföljningen av biståndet kan fortsätta att utvecklas genom fältbesök, revisioner och utvärderingar.

Stockholm den 19 februari 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.