Till innehåll på sidan

Fabricerad folkbildningsverksamhet

Skriftlig fråga 2019/20:959 av Jonas Andersson i Linköping (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-13
Överlämnad
2020-02-14
Anmäld
2020-02-18
Svarsdatum
2020-02-26
Sista svarsdatum
2020-02-26
Besvarad
2020-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet är ett av de statsbidragsberättigade studieförbunden i Sverige. I början av året har vi kunnat läsa i medierna om hur tusentals studiecirklar och kulturevenemang som har uppgetts ha anordnats genom studieförbundet mellan 2016 och 2018 inte ska ha ägt rum. Pengar avsedda för folkbildning ska i själva verket ha gått till två tidigare anställda som spenderat pengarna på droger och resor. Fallet väcker frågor om varför detta har kunnat pågå under så lång tid och i en så omfattande skala.

Folkbildningsrådet som är en ideell organisation med vissa myndighetsuppdrag fördelar de pengar som staten bidrar med till folkbildningen, och rådet ska också utvärdera om pengarna har använts som det är avsett. På Folkbildningsrådets hemsida står följande att läsa om hur uppföljningen går till gällande hur studieförbunden använder statsbidragen:

Varje studieförbund som tar emot statsbidrag måste följa upp, granska och kontrollera att de följer reglerna för statsbidraget. Folkbildningsrådet säkerställer att studieförbunden gör den kontrollen.

Även om offentlighetsprincipen gäller Folkbildningsrådet då organisationen har ett myndighetsuppdrag, så finns inte en sådan insyn i nästa led i studieförbundens verksamhet. Upplägget med studieförbund som ska vara sina egna granskare har brister gällande insyn och uppföljning, vilket är en diskussion som är återkommande i samhällsdebatten. Exempelvis lyftes frågan upp i samband med att Folkbildningsrådet i höstas presenterade rapporten När tilliten prövas, där rådet samtidigt fastslog att det muslimska studieförbundet Ibn Rushd fortsatt bör erhålla statsbidrag trots kopplingar till det islamistiska Muslimska brödraskapet.

Bristerna gällande insyn och uppföljning i folkbildningspolitiken hotar politikområdets legitimitet – i synnerhet när Folkbildningsrådet förfogar över miljardbelopp. Detta handlar om pengar som i förlängningen kommer från skattebetalarna och som måste hanteras med respekt och varsamhet.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Ser ministern ett behov av att vidta åtgärder gällande folkbildningspolitiken för att få till stånd en bättre insyn i och uppföljning av hur statsbidrag hanteras? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:959 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)




Svar på fråga 2019/20:959 av Jonas Andersson i Linköping (SD)
Fabricerad folkbildningsverksamhet

Jonas Andersson i Linköping har frågat mig om jag ser ett behov av att vidta åtgärder gällande folkbildningspolitiken för att få till stånd en bättre insyn i och uppföljning av hur statsbidrag hanteras.

Inledningsvis vill jag betona att folkbildningen är en viktig del av det svenska samhället. Folkbildningens verksamhet syftar bl.a. till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation, utjämna bildningsklyftorna och öka delaktigheten i kulturlivet.

För regeringen är det självklart att staten ska stödja folkbildningen. Jag vill dock understryka att det är av största vikt att statliga medel används för den verksamhet som det är avsedda för och att det finns kontrollmekanismer när statsbidrag har använts på ett felaktigt sätt. Det gäller även statsbidrag till folkbildningen. Det ställs därför krav på Folkbildningsrådet, både kring handlingars offentlighet och redovisning av statsbidraget.

Samma bestämmelser i tryckfrihetsförordningen som reglerar rätten att ta del av handlingar hos en myndighet gäller även för handlingar hos Folkbildningsrådet i verksamheten med fördelning av statsbidrag mellan folkhög-skolor och studieförbund. Detta följer av bilagan till offentlighets- och sekretesslagen. Fördelningen av statsbidrag är en förvaltningsuppgift som Folkbildningsrådet fått i lagen om överlämnande av förvaltningsuppgifter inom Utbildningsdepartementets verksamhetsområde. Riksdagen har fastställt syftena med det statliga bidraget till folkbildningen och beslutar i statsbudgeten om bidrag till folkbildningen. I den förordning som reglerar fördelning av statsbidrag till folkbildningen finns bestämmelser om Folkbildningsrådets rätt att helt eller delvis kräva tillbaka ett statsbidrag. I Folkbildningsrådets villkor för statsbidrag till studieförbunden framgår bland annat att studieförbunden ska lämna de uppgifter som Folkbildningsrådet begär för att kunna fullfölja sitt myndighetsuppdrag och att studieförbunden årligen ska genomföra revision utförd av godkänd eller auktoriserad revisor. Folkbildningsrådet har även riktlinjer för utredning och granskning samt återkrav och avveckling. En granskning kan resultera i att Folkbildningsrådet beslutar om korrigering av inrapporterad verksamhet och återkrav av statsbidraget eller beslutar att rätten till fortsatt statsbidrag upphör. Utgångspunkten i riktlinjerna är att varje studieförbund som mottar statsbidrag har det fulla ansvaret att följa upp, granska och kontrollera att statsbidragsbestämmelserna följs i den egna organisationen.

Modellen för fördelning av statsbidrag till folkbildningen bygger på en stark tilltro till folkbildningens aktörer att på egen hand prioritera, genomföra och följa upp verksamheten. Statskontoret har i sin senaste utvärdering av folk-bildningen visat att denna modell tjänar statens syften med statsbidraget väl. Folkbildningsrådet visar också att denna uppgift tas på största allvar och har under 2020 påbörjat ett arbete för hur Folkbildningsrådets uppföljning av hela folkbildningen kan utvecklas och förstärkas för att leverera en mer transparent redovisning.

Andersson lyfter att offentlighetsprincipen endast gäller Folkbildningsrådet och inte i nästa led i studieförbundens verksamhet. Jag vill betona att detta inte är något unikt för Folkbildningsrådet. Det hade inte varit någon skillnad i Folkbildningsrådets handlingsoffentlighet avseende fördelning av statsbidraget om Folkbildningsrådet i stället hade varit en myndighet.

Jag anser att skattebetalarnas pengar ska hanteras med respekt och varsamhet. Därför är det viktigt med en god kontroll och transparens. När det gäller Anderssons fråga om jag avser att vidta åtgärder för bättre insyn och uppföljning hur statsbidrag hanteras är min bedömning att dagens regelverk uppfyller dessa krav. Samtidigt välkomnar jag Folkbildningsrådets eget arbete kring ökad transparens i sin uppföljning.

Stockholm den 26 februari 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.