Svart adresshandel

Skriftlig fråga 2019/20:990 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-02-19
Överlämnad
2020-02-19
Anmäld
2020-02-20
Sista svarsdatum
2020-02-26
Svarsdatum
2020-03-05
Besvarad
2020-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Hundratusentals människor är inte bosatta på den adress de är folkbokförda på i Sverige. Dessutom verkar det finnas ett stort mörkertal. Svarthandel med adresser – människor som lurar samhället med dubbla identiteter och bidragsfusk – är frekvent förekommande.

Nyligen rapporterades om resultatet av Hem & Hyras undersökning om svart adresshandel. Där framgick att myndigheterna tappar kontrollen och att adresshandeln hotar att kortsluta systemet. Där framgick även följande, citerat från Hem & Hyras webbplats om deras undersökning:

Vi har kartlagt hur nyanlända bryter mot lagen för att ta sig fram i det system som blir allt svårare att överblicka för myndigheter. Där många tjänar pengar på de mest utsatta, och där frivilligorganisationer ersätter skattefinansierade hjälp- och kontrollinstanser ... Du kan stoppa vilken nyanländ som helst och fråga. Alla gör det. Du bor svart och hyr en adress. Det finns grupper för sådant, på Facebook och Whatsapp. Grupper enbart för att fixa en adress, inte för att bo. 300 är billigt, 500 är standard, säger en vi pratar med.

240 av Sveriges 290 kommuner har bostadsbrist, enligt Boverkets årliga enkät. I de kommunerna bor 94 procent av landets befolkning. Störst är bristen på hyresrätter. Var sjätte bristkommun antar att de hunnit bygga i kapp behovet om tre år. Glappet är stort; befolkningen växer. Utsatta grupper ställs mot varandra.

Skatteverket uppskattar att ungefär 200 000 personer är felaktigt skrivna inom Sverige. Hälften av personerna har sin adress här men bor utomlands. Resten bor här men saknar fast bostad eller lever dolt. Siffran är osäker. Här döljer sig adresshandeln. Ingen kan svara på hur utbredd den är.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att agera för att stoppa fusket?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:990 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/00648/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:990 av Mikael Eskilandersson (SD)
Svart adresshandel

Mikael Eskilandersson har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen avser att agera för att stoppa fusket.

Det är viktigt att de uppgifter som är registrerade i folkbokföringen speglar verkliga förhållanden. Brister ska åtgärdas och utnyttjande av systemet ska beivras. Ingenting annat är acceptabelt. Det har därför genomförts ett antal åtgärder som syftar till att förbättra kvaliteten i folkbokföringen. Skatteverket har fått ökat anslag och fler verktyg för att kunna upptäcka, utreda och åtgärda fler fel i folkbokföringen. Myndigheten har nu möjlighet att göra besök för att kontrollera en persons bosättning och vi har dessutom på nytt infört folkbokföringsbrott.

Men vårt arbete stannar inte där. Regeringen har även tillsatt en utredning som bland annat ska fokusera på åtgärder som ytterligare kan minska förekomsten av oriktiga uppgifter i folkbokföringen. Syftet med utredningen är att åstadkomma ett regelverk som ökar förutsättningarna för att folkbokföringen är tillförlitlig och ändamålsenlig samt förhindrar att folkbokföringsuppgifter kan utnyttjas på ett felaktigt sätt.

Finansdepartementet har dessutom nyligen remitterat en promemoria med förslag om en underrättelseskyldighet för samtliga myndigheter om det kan antas att en uppgift i folkbokföringen är oriktig eller ofullständig.

Stockholm den 4 mars 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.