Bensinstationer på landsbygden

Skriftlig fråga 2019/20:994 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-19
Överlämnad
2020-02-20
Anmäld
2020-02-21
Svarsdatum
2020-02-26
Sista svarsdatum
2020-02-26
Besvarad
2020-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

År 2021 kommer nya krav på landets bensinstationer om att cisterner och rör ska vara inplastade för att förhindra läckage.

Detta är en åtgärd som kostar mycket och kan bli svår för mindre mackägare på landsbygden att klara av ekonomiskt.

Därför är det stor risk att lagförslaget driver fram en nedläggning av mindre mackar på landsbygden. Det finns stor risk att 300–400 bensinstationer tvingas att lägga ned.

Redan i dag drabbas landets bilägare av högre och högre bränsleskatter, vilket slår hårt mot landsbygden. Att nu dessutom bli tvingad att åka längre för att kunna tanka sin bil är knappast miljövänligt.

Bensinmackarna är helt nödvändiga för att landsbygden och hela Sverige ska kunna leva.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vad avser statsrådet att göra för att landets mindre bensinstationer ska kunna överleva och därmed göra det möjligt att bo och leva på landsbygden? 

 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:994 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2020/

00380/RTL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:994 av Sten Bergheden (M) Bensinstationer på landsbygden

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att landets mindre bensinstationer ska kunna överleva och därmed göra det möjligt att bo och leva på landsbygden.

Jag delar Sten Berghedens bedömning om att drivmedelsstationerna är helt nödvändiga för att landsbygden och hela Sverige ska kunna leva. Drivmedelsstationerna, och dagligvarubutikerna, är särskilt viktiga eftersom de ofta även är ombud för exempelvis apotek, post och grundläggande betaltjänster.

Regeringen har därför beslutat om en mängd olika åtgärder som syftar till att öka tillgängligheten till såväl drivmedel som dagligvaror i gles- och landsbygder. Det finns exempelvis inom landsbygdsprogrammet betydande medel avsatta för investeringsstöd som kan beviljas med upp till 90 procent av stödberättigade utgifter. I landsbygdsprogrammet finns också medel avsatta för projekt som syftar till att öka tillgängligheten till bland annat drivmedel. Regeringen har på detta sätt möjliggjort investeringar som är av stor betydelse för de mindre drivmedelsstationerna på landsbygden.

Sammantaget satsades 218 miljoner kronor under 2018 på olika insatser inom området stöd till kommersiell service, vilket var mer än någonsin tidigare.

Tillgänglighet till drivmedel och dagligvaror är en av många förutsättningar för att kvinnor och män ska kunna bo, verka och leva i alla delar av landet.

Regeringen avser därför att även fortsättningsvis värna dessa förutsättningar.

Stockholm den 26 februari 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.