Högspecialiserad vård

Skriftlig fråga 2020/21:1002 av Anders W Jonsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-14
Överlämnad
2020-12-15
Anmäld
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-29
Svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Riksdagen fattade 2017 beslut om att göra lagändringar för att möjliggöra en koncentration av den högspecialiserade vården. 

I betänkande 2017/18:SoU18 valde socialutskottet att föreslå två tillkännagivanden. Regeringen uppmanades att ge den myndighet som regeringen utser i uppdrag att säkerställa patientsäkerheten också när det gäller den akuta vården i alla regioner. Regeringen uppmanades även att regelbundet följa upp den nya beslutsprocessen för den nationella högspecialiserade vården. 

Utifrån de 18 hittills fattade besluten kan man konstatera att 17 inneburit att tillståndet gått till en av de tre storstadsregionerna. Endast behandling av svåra brännskador, som ska handläggas i Linköping eller Uppsala, har ej hamnat i en storstadsregion. 

Det är uppenbart utifrån de hittills fattade besluten att utskottets farhågor håller på att besannas. På kort sikt kommer koncentrationen att innebära att vissa delar av akutsjukvården på de mindre regionsjukhusen kommer att sakna vissa kompetenser och resurser. 

På längre sikt kommer även viss universitetssjukvård som inte har samma befolkningsunderlag och aktuell kapacitet som de tre största sjukvårdsregionerna att vara mindre attraktiv för vissa nyckelkompetenser och därmed få problem att upprätthålla kritisk nivå avseende standard för universitetssjukvårdens tre uppgifter: hälso- och sjukvård, forskning samt utbildning. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka förändringar av regelverket kring högspecialiserad sjukvård kommer ministern att föreslå för att inte Umeå, Örebro, Uppsala och Linköping ska utarmas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1002 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:1002 av Anders W Jonsson (C)
Högspecialiserad vård

Anders W Jonsson har frågat mig vilka förändringar av regelverket kring högspecialiserad sjukvård jag kommer föreslå för att inte Umeå, Örebro, Uppsala och Linköping ska utarmas.

Nationell högspecialiserad vård avser så avancerad eller sällan förekommande vård att den av kvalitetsskäl bedrivs som mest vid fem sjukhus i landet. Socialstyrelsen beslutar om vilken hälso- och sjukvård som utgöra nationell högspecialiserad vård och på hur många enheter sådan vård ska bedrivas. Nämnden för nationell högspecialiserad vård beslutar om var vården kommer att bedrivas, dvs. vilken eller vilka regioner som beviljas tillstånd att bedriva vården.

Jag instämmer med frågeställaren hur viktigt det är i sammanhanget att akutsjukvården säkerställs och att alla universitetssjukhus har goda förutsättningar för att klara sitt uppdrag.

Socialstyrelsen har därför i uppdrag att löpande följa upp och återrapportera om genomförandet av nationell högspecialiserad vård. I uppdraget ingår att analysera konsekvenserna för akutsjukvården i arbetet med nivåstrukturering. Socialstyrelsen har utvecklat ett uppföljningssystem som ger en bild av bland annat remitteringsmönster, väntetider och olika resultat som till exempel komplikationer och överlevnad.

Just nu har regeringen inga planer på att förändra regelverket för nationell högspecialiserad sjukvård, men följer noggrant frågan utifrån Socialstyrelsens uppdrag och riksdagens tillkännagivande.

Stockholm den 13 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.