Till innehåll på sidan

Placering av oberoende institution för mänskliga rättigheter

Skriftlig fråga 2020/21:101 av Elin Gustafsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-23
Överlämnad
2020-09-24
Anmäld
2020-09-25
Svarsdatum
2020-09-30
Sista svarsdatum
2020-09-30
Besvarad
2020-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Regeringen har steg för steg arbetat för att stärka Sveriges arbete med mänskliga rättigheter, inte minst är införandet av lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter, som trädde i kraft den 1 januari 2020, ett exempel på detta viktiga arbete.

I samband med de senaste regeringsförklaringarna och den senaste höstbudgeten har regeringen också aviserat att en oberoende institution för mänskliga rättigheter ska komma till stånd 2021. I samband med detta har det även tydliggjorts att det kommer att ske en bred parlamentarisk förankring gällande lagstiftning och utformning.

Ett oberoende institut för mänskliga rättigheter är viktigt, det är ett sätt att säkerställa att Sverige fullföljer sina åtaganden om att leva upp till mänskliga rättigheter. Men institutionen kan också beroende på hur den utformas resultera i att generellt stärka fokuset på mänskliga rättigheter. Att placera den nya oberoende institutionen för mänskliga rättigheter i Skåne och i Lund, som dessutom är Sveriges första MR-stad och där det finns historia, kunskap och expertis på området, hade kunnat ge ännu fler positiva effekter utöver inrättandet av själva institutionen. En viktig del i detta är den akademiska kontexten som Lunds universitet med Raoul Wallenberg institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt samt närheten till Malmö universitet utgör.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur ser processen för beslut om placering av institutet ut, och anser ministern att institutet kan bidra till att också lyfta det generella arbetet för att stärka mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:101 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)




Svar på fråga 2020/21:101 av Elin Gustafsson (S)
Placering av oberoende institution för mänskliga rättigheter

Elin Gustafsson har frågat kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna hur processen ser ut för beslut om placering av institutet, och om ministern anser att institutet kan bidra till att också lyfta det generella arbetet för att stärka mänskliga rättigheter.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I en tid när de mänskliga rättigheterna allt oftare ifrågasätts är det viktigare än någonsin att det finns strukturer som främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna.

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 att ett institut för mänskliga rättigheter, med uppgift att främja säkerställande av de mänskliga rättigheterna i Sverige, inrättas. Denna reform ska föregås av en bred parlamentarisk förankring kring utformningen av lagstiftningen och regelverket för det nya institutet.

En lagrådsremiss om ett institut för mänskliga rättigheter bereds för närvarande i Regeringskansliet. Frågan om institutets placering avser regeringen att återkomma till.

Stockholm den 30 september 2020

Åsa Lindhagen

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.