Hälsofrämjande arrangemang i coronatider

Skriftlig fråga 2020/21:1013 av Johan Andersson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-14
Överlämnad
2020-12-15
Anmäld
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-29
Svarsdatum
2021-01-15
Besvarad
2021-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Ett flertal stora idrottsevenemang och folkhälsoaktiviteter har under 2020 blivit inställda på grund av ökad risk för smittspridning under pandemin.

FHM har utfärdat rapporten Förutsättningar för smittsäkra arrangemang utifrån ett regeringsuppdrag för att ge vägledning om kommande arrangemang. Dessvärre skapar dessa riktlinjer fler frågor än svar för arrangörerna, som oftast är ideella organisationer som skapar stora intäkter som fördelas till idrottsrörelsen.

Vätternrundan är ett av världens största motionslopp på cykel, med start och mål i Motala och med en arena 315 kilometer runt Vättern. Loppet har begränsade startgrupper, depåer och målområden som kan skyddas mot smittspridningen. Detta är ett sådant arrangemang som hamnar i gränslandet med nuvarande regler och lagstiftning.

Genomförande av nationella motionsarrangemang kräver långa ställtider för att för kunna göras så säkra som möjligt.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är därför:

 

Är statsrådet och regeringen beredda att möjliggöra smittsäkra evenemang utifrån ett folkhälsoperspektiv under 2021? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1013 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:1013 av Johan Andersson (S)
Hälsofrämjande arrangemang i coronatider

Johan Andersson har frågat mig om jag och regeringen är beredda att möjliggöra smittsäkra evenemang utifrån ett folkhälsoperspektiv under 2021.

Frågan gäller idrottsevenemang som tidigare har begränsats av förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Sedan den 10 januari 2021 regleras begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 i den tillfälliga lagen och förordningen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19.

Med anledning av det mycket allvarliga läget är det sedan den 24 november 2020 som huvudregel förbjudet att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, t.ex. tävlingar och uppvisningar i sport och idrott, med fler än 8 deltagare. Detta är en mycket ingripande åtgärd som saknar motstycke i modern tid. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är dock riskfyllda från smittskyddssynpunkt, främst eftersom de kan innebära att för varandra okända personer samlas och tillbringar en längre tid tillsammans i varandras fysiska närhet. Under december 2020 har smittspridningen ökat drastiskt och för att läget inte ska förvärras är det viktigt att de fysiska kontakterna människor emellan fortsatt begränsas i hela landet. Det har därför ansetts vara nödvändigt att den aktuella begränsningen kvarstår ännu en tid.

Den tillfälliga covid-19-lagen och förordningen möjliggör dock mer ändamålsenliga och träffsäkra regleringar. Förslag till en justerad och mer anpassad reglering för verksamheter som omfattas av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kommer därför så snart det är möjligt att tas fram utifrån löpande bedömningar av det pandemiska läget. I detta arbete har Folkhälsomyndigheten den 4 januari 2021 fått i uppdrag att, utifrån rådande och framtida smittläge, analysera vilka smittskyddsåtgärder som bör vidtas vid olika grader av smittspridning av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 under 2021. Uppdraget ska delredovisas senast den 20 varannan månad med start i januari 2021, eller mer frekvent vid behov utifrån myndighetens bedömning av det epidemiologiska läget, så länge covid-19-lagen gäller.

Regeringen arbetar således med att möjliggöra fler smittsäkra evenemang 2021.

Stockholm den 15 januari 2021

Mikael Damberg

–

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.