Konsumentskydd vid resebolags konkurser

Skriftlig fråga 2020/21:1022 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-15
Överlämnad
2020-12-16
Anmäld
2020-12-17
Svarsdatum
2020-12-30
Sista svarsdatum
2020-12-30
Besvarad
2020-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Det finns behov av att se över reglerna för resegarantin. Skyddet i resegarantilagen är i dag avsett för paketresor, och vid inställda resor på grund av arrangörens insolvens kan lagen tas i anspråk. Det finns inget skydd för flygresenärer då ett flygbolag försätts i konkurs.

Det är ett problem för konsumenter att inte skyddet på samma sätt som resegarantierna täcker återbetalning och hemtagning av strandsatta resenärer då resebolaget går i konkurs. Tidigare flygbolagskonkurser har visat att det finns ett behov av ett sådant skydd. Dagens ansträngda ekonomi för flygbolagen med många månaders kraftiga begränsningar av flygtrafiken understryker behovet av åtgärder.

Både den ansträngda situationen för resebolagen och konsumenternas situation behöver tas hänsyn till.

Det finns önskemål från resebranschen om att bredda resegarantilagen, att utreda behov och möjligheter och att ta hänsyn till både kända problematiska scenarier och tänkbara kommande scenarier kopplade till kriser. Detta gäller inte minst i händelse av konkurs.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Avser statsrådet och regeringen att verka för att få fram ett bättre konsumentskydd i händelse av resebolags konkurser?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1022 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Svar på fråga 2020/21:1022 av Angelica Lundberg (SD) Konsumentskydd vid resebolags konkurser

Angelica Lundberg har frågat mig om jag och regeringen avser att verka för att få fram ett bättre konsumentskydd i händelse av resebolags konkurser.

Konsumentskyddet i samband med resor är i grunden på en hög nivå och i hög utsträckning harmoniserat inom EU. Till följd av den pågående pandemin har många konsumenter fått vänta länge på återbetalningar som de har rätt till. Vissa konsumenter har också drabbats av att reseföretaget gått i konkurs. När det gäller paketresor eller sammanlänkade researrangemang kan resenärer, som Angelica Lundberg nämner, under vissa förutsättningar få ersättning ur det branschfinansierade resegarantisystem som administreras av Kammarkollegiet. Sverige har valt att genomföra paketresedirektivets regler om insolvensskydd utan att gå utöver de krav som ställs i direktivet, vilket innebär att ersättning enbart kan betalas från resegarantisystemet vid arrangörens insolvens. Det är enbart paketresor och sammanlänkade researrangemang som omfattas, dvs. inte resor med reguljärflyg.

Eventuella behov av ändringar i den svenska lagstiftningen och det bakomliggande EU-regelverket måste analyseras noggrant utifrån olika aspekter. Det gäller inte minst hur balansen mellan konsumenters och näringsidkares intressen i det harmoniserade konsumentskyddet inom EU kan säkerställas på lång sikt. EU-kommissionen har i november presenterat sin nya strategi för konsumentpolitiken. I den anges bl.a. att det krävs en analys av om det nuvarande regelverket för paketresor, också när det gäller insolvensskydd, fortfarande är helt i stånd att alltid säkerställa ett robust och heltäckande konsumentskydd. Även utvecklingen i fråga om passagerarrättigheter ska beaktas. Kommissionen avser därför att senast 2022 analysera i vilken mån paketresedirektivet fortfarande fyller sin funktion mot bakgrund av den senaste tidens kriser och på grundval av 2021 års rapport om direktivets tillämpning.

Sammanfattningsvis är det många frågor som behöver analyseras i ljuset av utvecklingen. Ett sådant analysarbete pågår i Regeringskansliet. Regeringen följer utvecklingen mycket noggrant och deltar aktivt i de samråd som äger rum på EU-nivå. Ytterligare åtgärder kan inte uteslutas, men jag kan inte nu föregripa de analyser som pågår. Jag kommer att fortsätta arbeta för ett starkt konsumentskydd i Sverige och i EU.

Stockholm den 22 december 2020

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.