Till innehåll på sidan

Häktade som kan kommunicera med varandra trots restriktioner

Skriftlig fråga 2020/21:1031 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-15
Överlämnad
2020-12-16
Anmäld
2020-12-17
Sista svarsdatum
2020-12-30
Svarsdatum
2021-01-15
Besvarad
2021-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det är mycket viktigt att häktade med restriktioner inte ska kunna kommunicera med andra häktade i samma mål. När detta inträffar kan det påverka polisutredningen negativt. I förlängningen kan det även drabba brottsoffer på många olika sätt.

Det har framkommit att häktade personer kunnat kommunicera med varandra på flera häkten, till exempel via avloppet, bland annat i Sollentuna och i Göteborg. Problemet är allvarligt, och åklagare har tagit upp detta på bland annat Twitter. Kriminalvården har svarat: Vi är medvetna om problemet och gör kompensatoriska åtgärder för att minska risk för överhörning, exempelvis separerar intagna i samma brottmål. Vid risk för överhörning går personal ronder för att uppmärksamma ljud. En del lokaler har tyvärr större tekniska brister och behöver ses över.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att lösa dessa allvarliga brister?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1031 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:1031 av Ellen Juntti (M)
Häktade som kan kommunicera med varandra trots restriktioner

Ellen Juntti har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att lösa de allvarliga brister som framkommit på flera häkten då häktade har kunnat kommunicera med varandra trots restriktioner.

Regeringens åtgärder för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället har bidragit till att beläggningen i både häkte och anstalt under senare år har ökat.

Med anledning av den ökande beläggningen befinner sig Kriminalvården nu i ett expansivt utbyggnadsskede. I förra årets budget tillfördes Kriminalvården betydligt höjda anslag med 130 miljoner kronor 2020, 569 miljoner kronor 2021 och 729 miljoner kronor från och med 2022. Nu fortsätter regeringen att stärka Kriminalvårdens kapacitet genom ytterligare stora tillskott om 350 miljoner kronor 2021, 500 miljoner kronor 2022 och 750 miljoner kronor från och med år 2023. Dessa stora satsningar ger förutsättningar att fortsätta bygga ut och skapa fler platser.

Kriminalvården bygger nu ut befintliga anläggningar och bygger även nya häkten och anstalter runt om i Sverige. Dessa nya anläggningar kommer att vara bättre anpassade till dagens beläggningssituation och de utmaningar myndigheten står inför när det gäller bland annat isoleringsbrytande åtgärder i häkte och säkerhet.

För att effektivt bekämpa brottslighet är det viktigt att kunna använda tvångsmedel mot personer som är misstänkta för brott. Det är även viktigt att vid behov kunna begränsa dessa personers kontakter med omvärlden. Att Kriminalvården förmår upprätthålla de restriktioner som meddelats är av stor betydelse för en kommande rättsprocess och för att lagföring ska kunna ske. Jag förväntar mig därför att Kriminalvården vidtar de åtgärder som krävs för att förhindra att rättsprocessen störs av att häktade kommunicerar med varandra.

Stockholm den 15 januari 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.