Brott mot småföretag

Skriftlig fråga 2020/21:1075 av Alexander Christiansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-17
Överlämnad
2020-12-17
Anmäld
2020-12-18
Sista svarsdatum
2021-01-04
Svarsdatum
2021-01-15
Besvarad
2021-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Många småföretagare upplever att brottsligheten har ökat under de senaste decennierna. Brottsligheten tar sig olika uttryck, men det som småföretagen själva lyfter som mest problematiskt är stöld, skadegörelse och bedrägerier.

Dessvärre är statistiken missvisande då 61 procent av företagen avstått från att anmäla brott. Orsaken till att de väljer att inte anmäla brott är att de upplever att det inte lönar sig på grund av nedlagda utredningar.

Försäkringspremierna är dyra, och det är därför enklast att låta bli.

Enligt en undersökning som Företagarna har gjort är hela 19 procent av företagen missnöjda med polisens agerande när brottsoffren anmäler brott. Orsaken är troligen att polisen inte har resurser att prioritera den brottslighet som företagen utsätts för.

13 procent av företagen har övervägt att avveckla sin verksamhet på grund av brottsligheten.

Brotten sker dessvärre i de flesta branscher, men som exempel utsätts industri- och lantbruksföretag för inbrott samtidigt som hantverkare ofta utsätts för stölder av maskiner och verktyg.

Sverigedemokraterna ser utvecklingen som mycket problematisk.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad ämnar ministern göra för att stävja brottsligheten som småföretagen utsätts för?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1075 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:1075 av Alexander Christiansson (SD)
Brott mot småföretag

Alexander Christiansson har frågat justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vad han ämnar göra för att stävja brottsligheten som småföretagen utsätts för. Frågan har överlämnats till mig.

Småföretagen har en mycket stor betydelse för tillväxten och sysselsättningen i Sverige och regeringen ser allvarligt på brott som riktas mot småföretag. Vissa positiva tendenser kan dock noteras i brottsstatistiken, även om den är behäftad med ett visst mörkertal. Både anmälda butiksrån och stölder efter inbrott i butik har minskat kraftigt under de senaste tio åren.

Regeringen fortsätter arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott, något som även gynnar småföretagen. För att förstärka skyddet mot tillgreppsbrott och vissa andra brott beslutade regeringen nyligen propositionen 2020/21:52 Tillträdesförbud till butik och förstärkt straffrättsligt skydd mot tillgreppsbrottslighet, i vilken det bl.a. föreslås en ny lag om tillträdesförbud till butik. Den föreslagna lagen innebär att en person kan förbjudas att få tillträde till och vistas i en butik, om det på grund av särskilda omständigheter finns risk för att han eller hon kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. När det gäller bl.a. stöld har vidare en ny kvalifikationsgrund föreslagits. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen har ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt.

Det viktiga arbetet med att öka antalet polisanställda pågår för fullt. Vi har passerat halvvägs till regeringens mål om 10 000 fler polisanställda år 2024 jämfört med 2016. Nyligen anställdes nästan 600 nyutexaminerade poliser och i år förväntas ytterligare 1 400 anställas. Samtidigt går ungefär 3 000 studenter polisutbildningen, vilket bäddar för fortsatta tillskott i verksamheten de kommande åren. I regleringsbrevet för 2021 tilldelas Polismyndigheten nya uppdrag. Uppdragen innefattar bland annat stärkt lokal polisnärvaro och en beskrivning av hur arbetet med kamerabevakning bedrivs och utvecklas.

För att även bekämpa brottens orsaker behövs ett långsiktigt och strukturerat brottsförebyggande arbete som involverar hela samhället. Därför har regeringen tagit fram det nationella brottsförebyggande programmet – Tillsammans mot brott. Regeringen har nyligen lämnat en redovisning av åtgärder till riksdagen i enlighet med målsättningarna i programmet. Arbetet med att genomföra det brottsförebyggande programmet har bidragit till att det nu finns bättre förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i samhället.

Ordningsvakter kan vara ett bra komplement till polisen i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. För att modernisera regelverket för ordningsvakter har regeringen tillsatt en utredning som ska redovisas senast den 21 maj 2021.

Stockholm den 15 januari 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.